Η πριγκίπισσα, το μπιζέλι και τα δικαιώματα του ανθρώπου

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια πριγκίπισσα, καλομαθημένη και στα πούπουλα όπως όλες οι πριγκίπισσες άλλωστε. Ένα βράδυ χάθηκε και την φιλοξένησαν σε ένα κάστρο- ήταν και τυχερή βλέπεις. Της έβαλαν στο κρεβάτι δεκάδες στρώματα και παπλώματα και για να δουν πόσο μη μου άπτου ήταν, κάτω κάτω έκρυψαν ένα τόσο δα μπιζέλι. Το άλλο πρωί η όμορφη πριγκίπισσα ξύπνησε με αφόρητους πόνους στην πλάτη. Το καλά κρυμμένο μπιζελάκι τής είχε κάνει μεγάλη ζημιά. Τόσο καλομαθημένη ήταν!

Σαν και εσένα, αγάπη μου, που σε έχουμε μία και μονάκριβη και δεν σου χαλάμε χατίρι, που σου στρώνουμε κάθε μέρα και νύχτα άπειρα παπλώματα αγάπης, προστασίας, τρυφερότητας, παπλώματα με αγκαλιές, φιλιά και λόγια τρυφερά. Αυτό το βράδυ θα διαβάσουμε ένα βιβλίο που λέγεται "Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου". Και, η καρδιά πονά, αλλά πρέπει να σου πω κάποια πράγματα...

Πρέπει να σου πω ότι κάπου εκεί, πολύ δίπλα μας, υπάρχουν γονείς και παιδάκια χωρίς παπλώματα, χωρίς κρεβάτι, χωρίς σπίτι... Τους τα πήρε ο πόλεμος. Και τους έφερε το φόβο.

Δίψασες; Αμέσως θα σου φέρω νεράκι, καρδιά μου, τρέχω! Πρέπει όμως να σου πω ότι σε άλλα μέρη του κόσμου δεν έχουν νερό να πιουν. Και με πολύ περπάτημα και κόπο βρίσκουν λίγες σταγονίτσες...

Πρέπει να σου πω ότι υπάρχουν παιδάκια που ζουν μες τα σκουπίδια. Εκεί παίζουν, τρώνε, εκεί ζουν. Βρώμικα, με κουρελάκια για ρούχα, κι όμως χαμογελαστά μέσα στη δυστυχία τους.

Πρέπει, αγάπη μου, να σου πω ότι γεννιούνται μωρά μέσα στις λάσπες των προσφυγικών καταυλισμών. Και ας μην σε αφήνω να τα βλέπεις στις ειδήσεις των 8.

Πρέπει, καρδιά μου, να σου πω και κάτι άλλο. Ότι κάποια παιδάκια δεν έχουν την πολυτέλεια να επιλέγουν κάθε βράδυ και ένα διαφορετικό βιβλίο για διάβασμα. Γιατί γράφουν τη δική τους ιστορία, μόνα τους...

Ξάπλωσε στο όμορφο κρεβατάκι σου, με τα πολύχρωμα στρωσίδια και τα τρυφερά παιχνίδια. Πάρε στα χέρια σου αυτό το βιβλίο. Είναι απλά γραμμένο, μπορείς και μόνη σου να το διαβάσεις, μπορείς να το πάρεις στο σχολείο να το δείξεις στις φίλες σου. "Δεν είναι παραμύθι, μαμά". "Δεν είναι παραμύθι, Ιωάννα μου". Είναι ο κόσμος μας, αυτός είναι! Και πρέπει να στο πω.

Σιγά σιγά πρέπει να βγάλω ένα ένα τα στρώματα, να μείνει ένα, και το μπιζέλι που θα σε ενοχλεί να είναι αυτό: η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δεν εφαρμόζεται, που πληγώνει, που πρέπει να σε πεισμώνει. Ο κόσμος δεν είναι παραμυθένιος. Είναι άδικος και σκληρός. Είδες πόσο τυχεροί είμαστε εμείς που τα έχουμε όλα και μπορούμε, αν θέλουμε, να βοηθάμε έστω και λίγο αυτά τα παιδάκια που είναι λιγότερο τυχερά; Είδες, μικρή μου πριγκίπισσα με το μπιζέλι;

Info: Το βιβλίο "Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου" είναι προσαρμοσμένο για τα παιδιά, γραμμένο απλά και κατανοητά από την Ruth Rocha και ζωγραφισμένο υπέροχα από τον Otavio Roth.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.