"Μαμά, δεν θα πάω Εικαστικά φέτος;"

Η Ιωάννα-Αγάπη λατρεύει τη ζωγραφική. Τα δύο τελευταία χρόνια παρακολουθούσε μια τάξη Εικαστικών κάθε Παρασκευή απόγευμα στο σχολείο της. Λερωνόταν, διασκέδαζε, δημιουργούσε και κυρίως μάθαινε. Τι γίνεται όμως φέτος που ξεκινά τη ρυθμική και οι ώρες συμπίπτουν; Για χάρη του Αθλητισμού θα απαρνηθεί την Τέχνη; Όχι, φυσικά, αφού υπάρχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κυκλαδικού!

O Οκτώβριος είναι ο μήνας του Όχι αλλά στο Κυκλαδικό είναι γεμάτος Ναι!

Ναι στην Τέχνη!

Ναι στα παραμύθια!

Ναι στις διαδραστικές ξεναγήσεις!

Ναι στα εικαστικά εργαστήρια!

Ναι στο θέατρο, τη φωτογραφία, τη μουσική!

Και τα σαββατοκύριακα αποκτούν χρώματα και εμπειρίες!

Εάν είσαι μαμά μικρού παιδιού, δίχρονου ας πούμε, πρέπει να το συνοδεύεις. Να μπεις και συ μέσα. Λογικό.

Αν όμως το παιδάκι σου είναι μεγαλύτερο, μπορείς να καθίσεις στο καφέ του Μουσείου ή να χαζέψεις στο shop και να απολαύσεις 2 ήρεμες ώρες. Δεν ακούγεται ονειρικό;

Ιδού τα προγράμματα του Οκτωβρίου -όπως μας τα έστειλε το αγαπημένο μας Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης- για να επιλέξεις ποιο θα παρακολουθήσει το παιδάκι ή τα παιδάκια σου, ανάλογα με την ηλικία του/τους:

Για πολύ μικράκια, 2-3,5 ετών:

Γιατί η μαϊμού πηδάει από κλαδί σε κλαδί;

Μπερδεμένα ζώα...

Εργαστήριο για γονείς και παιδιά

Κυριακή 9/10, 11.30-13.00 & Κυριακή 16/10, 11.30-13.00

Ήταν κάποτε μια εποχή που οι μαϊμούδες περπατούσαν πάνω στη γη σαν όλα τα ζώα. Μια μέρα μια μαϊμού συνάντησε ένα γκρινιάρη ράφτη και γύρω τους μαζεύτηκαν όλα τα ζώα της ζούγκλας. Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα οι μαϊμούδες τρέχουν ναφύγουν πηδώντας από κλαδί σε κλαδί. Γιατί;

Σε αυτό το εργαστήριο γονείς και παιδιά θα ακούσουν ένα παραμύθι από χώρα μακρινή που δίνει την απάντηση στο πρώτο μας «γιατί;».

Στη συνέχεια θα ζωγραφίσουν τεράστια ζώα που θα γίνουν κομμάτια ενός ασυνήθιστου παζλ. Ελεφαντοκροκόδειλοι, ζεβροαλεπούδες, γατοκαμηλοπαρδάλεις και σκυλοχελώνες κάνουν την εμφάνισή τους και γεμίζουν το εργαστήριό μας.

Γονείς και παιδιά θα παίξουν με τέμπερες, παλέτες και πινέλα, θα ανακατέψουν χρώματα και θα ζωγραφίσουν πάνω σε μεγάλες πολύχρωμες επιφάνειες. Στο τέλος, οι ζωγραφιές τους θα μπερδευτούν και θα δημιουργήσουν καινούργια ζώα!

Ακόμα και τα φοβερά δίχρονα, οι μικρότεροί μας φίλοι δηλαδή στην ομάδα, διασκεδάζουν περισσότερο με το να ανακαλύπτουν διαφορετικούς τρόπους να χρησιμοποιήσουν τις μπογιές παρά με το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους. Παίζουν, τσαλαβουτούν, βάζουν όλο το χέρι τους μέσα στην μπογιά και με ενθουσιασμό παρακολουθούν το αποτέλεσμα των κινήσεών τους!

Οι γονείς θα τα ακολουθήσουν σε αυτά τα παιχνίδια και θα νιώσουν την πραγματική σημασία της φράσης «Είναι η διαδικασία και όχι το αποτέλεσμα» που μετράει!

Υ.Γ: Γονείς και παιδιά φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθείτε- είναι βέβαιο ότι θα λερωθείτε!

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου Εισιτήριο:€15 Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο) Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

Για παιδάκια 4-5 ετών

Ένα ασυνήθιστο ταξίδι!

Κυβισμός- Σουρεαλισμός

Σάββατο 15/10, 11:00-12:30 & Κυριακή 23/10, 11:30-13:00

Φτερό, λίμνη, κορίτσι, πέτρες, πουλί, χωριό, μαμά, μολύβια., σπίτι, μπαμπάς, κοιλιά…..

Ένα σουρεαλιστικό ταξίδι στον ονειρικό κόσμο της φαντασίας, του παραμυθιού και των θαυμάτων, εκεί που όλα μοιάζουν με κύβους, τα μάτια κάνουν βόλτες σε όλο το σώμα, τα χέρια βγαίνουν στην πλάτη και τα πόδια στο κεφάλι!

Πίνακες των P.Picasso, G.Braque και J.Miró μας συντροφεύουν στο ταξίδι μας στον κόσμο του παραμυθιού, όπου ένα κορίτσι ατρόμητο τα βάζει με ένα τέρας και μας ξεναγούν, και οι δύο μαζί, στον κόσμο του κυβισμού και του σουρεαλισμού.

Τα παιδιά θα πειραματιστούν με τις τεχνικές των δύο αυτών κινημάτων. Θα δοκιμάσουν διαφορετικές μπογιές, πυκτές και αραιές, θα παίξουν με μαρκαδόρους και μολύβια, θα ζωγραφίσουν αλλοπρόσαλλες μορφές, γρήγορες και αργές γραμμές, χαρούμενες και λυπημένες και θα τα συνδυάσουν όλα αυτά για να κάνουν «σουρεαλιστικά» έργα!

Στο τέλος, θα προσκαλέσουμε τους γονείς στο εργαστήριό μας και μαζί με τα παιδιά θα φτιάξουν ένα απροσδόκητο κάδρο για τα έργα τους.

Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου Εισιτήριο: €10 Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο) Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

Για παιδιά 5-7 & 8-10 ετών (ουπς, εδώ είμαστε εμείς!)

Camera obscura και φωτογραφία pinhole

Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 8/10, 11:00-13:00

Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 16/10, 11:30-13:30

Τι σημαίνει φωτογραφία; Ποιος είναι ο Leonardo Da Vinci και τι έκανε το 1490; Τι θα συμβεί αν σκοτεινιάσουμε το χώρο του μουσείου και αφήσουμε μόνο μια τρύπα να περνάει το φως; Τι είναι οι pinhole κάμερες ή αλλιώς, camera obscura και γιατί οι φωτογραφίες που βγαίνουν είναι ανάποδες; Τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους camera obscura και θα πειραματιστούν με τη φωτογραφία pinhole.

Eadweard Muybridge Ο άνθρωπος που σταμάτησε το χρόνο

Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 22/10, 11:00-13:00

Γιατί είναι ο Muybridge γνωστός και γιατί έπρεπε να χρησιμοποιήσει 12 φωτογραφικές μηχανές για να φωτογραφίσει ένα άλογο να καλπάζει; Είναι ποτέ και τα τέσσερα πόδια ενός αλόγου στο έδαφος ενώ τρέχει;

Τι είναι το flip-book και πώς μπορούμε να φτιάξουμε και εμείς ένα σαν αυτό που ζωγράφισε το 1868 ο John Barthes Linnett;

Με την Εικαστικό-Art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου Εισιτήριο: €12 Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο) Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10

Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών

Ιστορίες από τη Θάλασσα

Κυριακή 9/10, 11:30-12:30

Εμπνεόμαστε από τα θαλάσσια πλάσματα που διακοσμούν τα αντικείμενα των μόνιμων συλλογών του Μουσείου και φτιάχνουμε μία διαδρομή γεμάτη περιπέτειες, κύματα, ψάρια, αγγεία, αρχαίους ναυτικούς, λίγα κοχύλια, και φυσικά, το θεό Ποσειδώνα!

Κυκλαδικός Πολιτισμός

Κυριακή 23/10, 11:30-12:30

Μία διαδρομή στην κυκλαδική συλλογή του Μουσείου που ξεκινάει με λίγες πέτρες και τελειώνει με πολλά ειδώλια! Τί συμβαίνει όμως στη μέση της διαδρομής;

Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη Εισιτήριο: €7 (για ένα παιδί και συνοδό) Επιπλέον ενήλικας €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Νεοφύτου Δούκα 4 T: 210 7228321-3

Πληροφορίες - Κρατήσεις Τ. 210 7294220, Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00

www.cycladic.gr

Photos: Οι φωτογραφίες της Ιωάννας-Αγάπης είναι από την παρουσίαση του βιβλίου "Είμαι ένας καλλιτέχνης", της Key Books, στη Σχολή Καλών Τεχνών.