"Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά": Βοήθεια στην πράξη, όχι μόνο λόγια και comments

Το ότι υπάρχουν γυναίκες που γεννούν αλλά αδυνατούν να μεγαλώσουν τα μωρά τους και τα αφήνουν στα μαιευτήρια, το ξέρουμε. Το ότι υπάρχουν μωρά που τα έσωσαν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες από γονείς-λύκους, το γνωρίζουμε και αυτό. Αυτό που ίσως δεν ξέραμε είναι ότι μπορούμε να δώσουμε μια ζεστή αγκαλιά σε αυτά τα μωράκια. Λέγεται "Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά".

Είναι πολύ εύκολο το να συζητάμε για αυτά τα μωράκια πίνοντας τον καφέ μας με μια φίλη. Ή αφήνοντας τα σχόλιά μας σε σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Ή υπογράφοντας ψηφίσματα σε διεθνείς πλατφόρμες.

Αυτό κάνω και εγώ- πέρα από το ψήφισμα, αυτό δεν βρήκα κανέναν εμπερισταστωμένο λόγο να το υπογράψω.

Διάβασα όμως κάτι αισιόδοξο που μπορεί να δώσει πρακτική και ουσιαστική λύση σε αυτά τα μωράκια, που όχι, δεν θα τα ονομάσω "εγκαταλελειμμένα", καθώς στα μαιευτήρια και τα νοσοκομεία τυγχάνουν φροντίδας και περίθαλψης. Και φροντίζουν για αυτά όχι μόνο γιατροί, μαίες και νοσηλεύτριες αλλά και πολλοί εθελοντές (να, ένας ακόμα τρόπος να βοηθήσουμε).

Δεν μεγαλώνουν όμως στο περιβάλλον μιας οικογένειας, στη θαλπωρή της που τόσο ανάγκη έχουν για την ομαλή τους ανάπτυξη...

Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα αναδοχής «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά» που εφαρμόζεται από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής υποστηρίζοντας νέες πρακτικές εξωιδρυματικής φροντίδας.

Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει στα μωράκια μια ζεστή αγκαλιά, ασφάλεια, φροντίδα, στοργή, τρυφερότητα, οικογενειακή θαλπωρή και ερεθίσματα.

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε ζευγάρια ή μόνες γυναίκες με δικά τους παιδιά, ή με εμπειρία γονεϊκού ρόλου, που θα φιλοξενήσουν στο σπίτι τους ένα βρέφος για βραχύ χρονικό διάστημα, ως τη μόνιμη οικογενειακή του αποκατάσταση, δηλαδή, είτε με την επιστροφή του στη φυσική οικογένεια είτε μέσω του θεσμού της υιοθεσίας.

Το πρόγραμμα παρέχει:

  • Σταθερή συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη της ανάδοχης οικογένειας από διεπιστημονική ομάδα (κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, παιδίατρο, βρεφονηπιοκόμο) με στόχο την τακτική παρακολούθηση της εξέλιξης του βρέφους και της πλαισιωμένης φροντίδας του.

  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη του βρέφους.

  • Κάλυψη του συνόλου των δαπανών που θα προκύψουν για την εξασφάλιση των αναγκών του κάθε βρέφους σύμφωνα με την ηλικία του, δηλαδή: είδη σίτισης (γάλα, κρέμες κ.λπ.), είδη υγιεινής (πάνες κ.λπ.), είδη για την καλή ψυχοκινητική ανάπτυξή τους και τα πρώτα είδη εγκατάστασης (κούνια, καρότσι, άλλα αναλώσιμα, όπως μπιμπερό, πιπίλες κ.λπ.)

  • Το προβλεπόμενο από το θεσμικό πλαίσιο μηνιαίο επίδομα στην ανάδοχη οικογένεια.

Σε ένα από τα πρώτα μου δημοσιογραφικά θέματα, είχα την τύχη να γνωρίσω ανάδοχους γονείς.

Να θαυμάσω το μεγαλείο της ψυχής τους και την τρυφερότητα με την οποία περιέβαλαν τα παιδάκια που φιλοξενούσαν.

Να δω το βλέμμα των παιδιών και να τα ακούσω να τους λένε "μαμά" και "μπαμπά".

Και ας μην ήταν αυτοί οι βιολογικοί τους γονείς. Ήταν γονείς καρδιάς. Ίσως οι μόνοι γονείς που είχαν γνωρίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή της ζωής τους.

Ήταν άνθρωποι γλυκείς, που είχαν μεγαλώσει τα δικά τους παιδιά οι περισσότεροι και είχαν αποφασίσει να ξαναγεμίσουν την αυλή τους με κούνιες και τσουλήθρες, γέλια και χαρά.

Μπορεί να είσαι εσύ αυτή τη φορά στη θέση τους;

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:

Κοινωνική Υπηρεσία Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»: τηλ. 213-2162-555, 213-216-2084

Κοινωνική Υπηρεσία Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα»: τηλ. 213-2015- 737, 213-2015-792