"Κανένας μόνος του στην προωρότητα": Μια καμπάνια-δώρο αγάπης στα πρόωρα μωράκια


Αυτή τη στιγμή, που εμείς παίζουμε ξέγνοιαστοι με τα παιδάκια μας, μέσα στα νοσοκομεία και έξω από τις εντατικές μονάδες, υπάρχουν γονείς που αγωνιούν για την υγεία των πρόωρων μωρών τους. Η καμπάνια για την προωρότητα από το 31ebdomades.gr έρχεται να μας αφυπνίσει και να δώσει ελπίδα στους πρόωρα γονείς.

Η Κέλλυ Σώκου, πρόωρα μαμά και δημιουργός του εν λόγω site, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Προωρότητας, παρουσιάζει την καμπάνια "Κανένας μόνος του στην προωρότητα" στο πλαίσιο της δράσης "Μικρό Χταπόδι".

Αν και η Ιωάννα-Αγάπη δεν γεννήθηκε πρόωρα αλλά τουναντίον στην αρχή της 41ης βδομάδας κύησης (!), δεν μπορώ παρά να μπω για λίγο στη θέση αυτών των γονιών που τα παιδάκια τους ήρθαν νωρίτερα στον κόσμο και αγωνίστηκαν για τη ζωή τους.

Βρήκα την ενέργεια και τον σκοπό της καμπάνιας αξιόλογα και αποφάσισα να αναπαράξω τις φωτογραφίες και το άρθρο της Κέλλυς Σώκου. Διαβάστε τι λέει η ίδια μέσω του site της:

Τα παιδιά που βλέπετε σε αυτές τις φωτογραφίες γεννήθηκαν πρόωρα. Δηλαδή πριν από την 37η εβδομάδα κύησης. Για την ακρίβεια πολύ πριν από αυτήν. Είναι τα παιδιά που κάποτε λέγονταν εξαμηνίτικα ή εφταμηνίτικα και είχαν λιγότερες πιθανότητες να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή τότε σε σχέση με τώρα. Τα παιδιά αυτά πολέμησαν σκληρά για να ζήσουν και ορισμένα εξακολουθούν να πολεμούν ακόμη για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Η ζωή δεν τους χαρίστηκε. Τη διεκδίκησαν. Όπως και πολλά «βήματα» στην πορεία τους. Διότι η πρόωρη γέννησή τους τα έφερε αντιμέτωπα με σημαντικά προβλήματα. Άλλοτε στην καρδιά, άλλοτε στα μάτια, στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο κι άλλοτε στην ανάπτυξη. Είναι θαύμα – λένε ακόμη και οι επιστήμονες- πώς αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί, που πολλές φορές ζυγίζουν λιγότερο από 1 κιλό, νικούν καταστάσεις τις οποίες αν αντιμετώπιζε ένας ενήλικας δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει, θα έμενε στην καλύτερη περίπτωση φυτό. Είναι τα μικρά μεγάλα μας θαύματα. Και γι’ αυτό είναι οι ικανότεροι πρεσβευτές μιας ημέρας σαν την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας που γιορτάζεται στις 17 Νοεμβρίου.

Τα φωτογραφίσαμε λοιπόν για να τα καμαρώσουμε και για να δώσουμε θάρρος στους γονείς που περιμένουν τώρα έξω από τις ασήκωτες πόρτες κάποιας εντατικής μονάδας νοσηλείας νεογνών.

Τα φωτογραφίσαμε όμως και για έναν ακόμη λόγο: επειδή είναι τα πλέον αρμόδια για να προσφέρουν ένα μικρό δώρο αγάπης στα πρόωρα μωρά του σήμερα.

Στις φωτογραφίες κρατούν από ένα ή και περισσότερα πλεκτά χταποδάκια που θα δοθούν σε νοσηλευόμενα πρόωρα (ή και άρρωστα) βρέφη, στο πλαίσιο της δράσης «Μικρό Χταπόδι».

Η δράση ξεκίνησε πριν από 3,5 χρόνια στη Δανία και σήμερα παίρνει σάρκα και οστά και στην Ελλάδα μέσα από αυτό εδώ το site.

Σκοπός είναι να διαδοθεί ένα μήνυμα:

Στις 17 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, δωρίζουμε στα βιαστικά μωρά ένα πλεκτό χταπόδι.

Ένα δώρο που ενδέχεται να τα αποτρέψει από το να τραβούν τα καλώδια στο σώμα τους και άρα να είναι πιο ήρεμα.

‘Ενα δώρο που ενδέχεται να κάνει τους γονείς τους να χαμογελάσουν μέσα στη φουρτούνα τους.

Ένα δώρο συμβολικό που θέλει να τους πει ότι δεν είναι μόνοι.

Κανένα μωρό μόνο του στη θερμοκοιτίδα. Κανένας γονιός μόνος του έξω από την εντατική.

Διαδώστε και εσείς το μήνυμα. «Κανένας μόνος του στην προωρότητα!»

Για περισσότερες πληροφορίες, μπείτε στο 31ebdomades.gr