"Φανταστικές Κυκλάδες": Η έκθεση που σε ταξιδεύει παντός καιρού! @14-12 #εγκαίνια


Κρύο, χιονιάς, μποφόρ, τίποτα δεν μας αποτρέπει από το ταξίδι μας στις Κυκλάδες χάρη στην έκθεση παιδικής ζωγραφικής «Φανταστικές Κυκλάδες. Φτιάξε το Νησί σου!» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης!

Όταν εμείς παίρνουμε στα χέρια μας ένα χάρτη ή γκουγκλάρουμε maps, δεν βλέπουμε τίποτε άλλο παρά... ένα χάρτη.

Ένα παιδί μπορεί να δει ζώα, φιγούρες, χρώματα, ψάρια, σχήματα, φανταστικούς συνδυασμούς και να ζωντανέψει με τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του ένα νησί.

Αυτό ακριβώς έκαναν τα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για την αφίσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Και τα χιλιάδες έργα συγκεντρώθηκαν, επιλέχθηκαν τα 16 καλύτερα (τα οποία και πρωταγωνιστούν στη φετινή αφίσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου) και όλα τους εκτίθενται από τις 14/12 στο Μέγαρο Σταθάτου.

Η έκθεση «Φανταστικές Κυκλάδες» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου,

18.00-21.00,

με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στη διάρκεια των εγκαινίων, θα γίνει η βράβευση των 16 νικητών του Διαγωνισμού.

Και όχι μόνο! Γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα εργαστήριο animation με θέμα τις Φανταστικές Κυκλάδες και πρωταγωνιστές τα νησιά.

Με την καθοδήγηση του Μπάμπη Αλεξιάδη, Animator & media artist, θα δημιουργήσουν ένα ομαδικό έργο, μια μικρού μήκους ταινία με κινούμενες εικόνες.

Ελάτε για την έκθεση, για το εργαστήριο αλλά και για να δείτε από κοντά το εξαιρετικό Μέγαρο Σταθάτου!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Δεν είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Είσοδος ελεύθερη

Μέγαρο Σταθάτου, 18.00-21.00

Είσοδος από Ηροδότου 1

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου μέχρι 8 Ιανουαρίου

Είσοδος ελεύθερη

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00

Πέμπτη:10.00-20.00

Κυριακή: 11.00-17.00

Τρίτη κλειστά

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ

ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ!

Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Δεκεμβρίου από δω και στο εξής:

ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ

Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο

«Γιαγιάδες και παππούδες σε δράση.

Γιατί οι γάτες χουχουλιάζουν κοντά στη φωτιά; Ένας κόσμος τόσο δα μικρός...»

Τετάρτη 28/12, 11.30-13.00

Ήταν κάποτε μια εποχή που η γάτα κυκλοφορούσε μόνο μέσα στα δάση. Μια μέρα αποφάσισε να παντρευτεί και να νοικοκυρευτεί. Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα σε όλες τις γάτες αρέσει να χουχουλιάζουν κοντά στη φωτιά. Γιατί;

Στο χριστουγεννιάτικο αυτό εργαστήρι, κάθε παιδί θα πάρει τον παππού ή τη γιαγιά από το χέρι και θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας από μια ζούγκλα γεμάτη ζώα για να καταλήξουμε σε ένα δωμάτιο στολισμένο χριστουγεννιάτικα, κοντά σε ένα τζάκι που καίει. Στη συνέχεια, παππούδες, γιαγιάδες και παιδιά θα πάρουν ένα μικρό κουτάκι στα χέρια τους για να χωρέσουν μέσα τη δική τους ιστορία, το δικό τους μικρόκοσμο.

Όλα αυτά, μαγειρεύοντας και παίζοντας όλοι μαζί με ένα εύπλαστο υλικό, τη ζαχαρόπαστα! Θα ανακατέψουμε τα υλικά στις λεκάνες, θα ζυμώσουμε, θα πλάσουμε, θα ζουλήξουμε, θα κόψουμε και θα δημιουργήσουμε πολύ μικρές φιγούρες για να χωρέσουν στο μικρόκοσμό μας. Στο τέλος θα δώσουμε στο κουτάκι μας χριστουγεννιάτικα χρώματα και αρώματα.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αντιδρούν ενστικτωδώς στη μαλακή και εύπλαστη φύση των υλικών της ζαχαροπλαστικής. Θέλουν να τα ζουλήξουν να τα πλάσουν, να τους κάνουν τρύπες και να παρατηρούν πώς αντιδρά κάθε φορά η επιφάνεια τους.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα ανακαλύψουν τη χαρά της δημιουργίας με ζαχαρόπαστα!

Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία ενήλικα Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου Εισιτήριο:€15 Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο) Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ

Ένα κουτί γεμάτο δώρα!

Fluxus* Box

Κυριακή 18/12, 11:30-13:00
Πέμπτη 29/12, 11:30-13:00 "Με τη βοήθεια των παππούδων και των γιαγιάδων!»

Έρχονται τα Χριστούγεννα! Το σπίτι γεμίζει με κουτιά που κρύβουν δώρα. Στο χριστουγεννιάτικο εργαστήρι μας υπάρχει ένα κουτί γεμάτο μαγικά και θαυμαστά πράγματα! Τι κρύβει μέσα, θα μας το αποκαλύψει το παραμύθι του κοριτσιού που τα έβαλε με τον κυρ-Βορριά!

Στη συνέχεια τα παιδιά θα ανοίξουν το δικό τους κουτί, εμπνευσμένο από το κίνημα Fluxus, και θα βάλουν μέσα τα δικά τους αγαπημένα αντικείμενα που θα φτιάξουν με ανακυκλώσιμα και άλλα υλικά. Κουτιά, ρολλά, φτερά, καθαριστές πίπας, pon-pon, ξύλα, κόλλες, ταινίες και άλλα υλικά θα γίνουν τα μέσα δημιουργίας των παιδιών. Εικόνες από έργα του κινήματος θα αποτελέσουν έμπνευση μας και θα κινητοποιήσουν την πειραματική μας διάθεση!

Τα παιδιά μπορούν να φέρουν μαζί τους αγαπημένο τους cd για να το βάλουμε μαζί με τους άλλους θησαυρούς. Στο τέλος, γονείς και παιδιά θα φτιάξουν από κοινού ένα αγαπημένο τους αντικείμενο.

Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!

Fluxus*: κίνημα που γεννήθηκε στη Γερμανία το 1962. Πρόκειται για ένα διεθνές καλλιτεχνικό ρεύμα το οποίο χαρακτηρίστηκε από την ανάμειιξη πολλών και διαφορετικών μορφών τέχνης, από τις εικαστικές τέχνες μέχρι τη λογοτεχνία και τη μουσική. Τα έργα του στοχεύουν στην πρόκληση του θεατή και έχουν αντισυμβατικό χαρακτήρα. Σκοπός του είναι η κατάργηση των ορίων μεταξύ του κοινού και των καλλιτεχνών.

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου Εισιτήριο: €10 Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο) Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

ΠΑΙΔΙΑ 7-10 ΕΤΩΝ

Μεταμορφωνόμαστε και φωτογραφιζόμαστε

Κυριακή 18/12, 11:30-13:30

Σε αυτό το εργαστήριο θα μεταμορφωθούμε με ρούχα και υφάσματα, θα ντυθούμε ό,τι θέλει ο καθένας και θα παίξουμε με τις επιθυμίες και τα όνειρά μας. Θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε τη φωτογραφική μηχανή, θα στήσουμε ο καθένας το πορτρέτο του, θα υποδυθούμε ρόλους και θα τους φωτογραφήσουμε.

Στο πλαίσιο της ομάδας τα παιδιά θα ανακαλύψουν ένα κομμάτι του εαυτού τους και θα το αποτυπώσουν με διάφορα εικαστικά μέσα. Τέλος θα πάρουν μαζί τους όλες αυτές τις εμπειρίες σε ένα πολύχρωμο κολλάζ.

Υ.Γ. Τα παιδιά μπορούν να φέρουν από το σπίτι τους αγαπημένα αντικείμενα και ρούχα που θα χρησιμοποιήσουν στο εργαστήριο.

Με την Εικαστικό-Art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου Εισιτήριο: €12 Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο) Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ

Κυνήγι Θησαυρού στις Μόνιμες Συλλογές

Κυριακή 18/12, 11:30-12:30

Ψάχνουμε σε κάθε γωνιά του μουσείου για το θησαυρό ενός πλούσιου εμπόρου από την Κύπρο: Κοσμήματα, πολύτιμα αγγεία και γλυπτά είναι μόνο η αρχή...

Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη Εισιτήριο: €7 (για ένα παιδί και συνοδό) Επιπλέον ενήλικας €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5 Πληροφορίες - Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες;

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Νεοφύτου Δούκα 4 T: 210 7228321-3

Πληροφορίες - Κρατήσεις Τ. 210 7294220, Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr