Γιατί αξίζει το παιδί μου να Νοιάζεται για την Τέχνη!


Πηγαίνουμε με την Ιωάννα-Αγάπη πολύ τακτικά στο αγαπημένο μας Κυκλαδικό Μουσείο όπου παρακολουθεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Και πολλοί από εσάς με ρωτάτε: "Τι κάνετε εκεί; Είναι ωραία; Αξίζει;". Αξίζει να φέρνεις ένα παιδί σε επαφή με την Τέχνη;

Κάποιοι γονείς μπορεί να ακούτε "μουσείο" και να βγάζετε φλύκταινες.

Μπορεί ως παιδιά κανείς να μην σας είπε πόσο ωραία ζωγραφίζατε. Γιατί σίγουρα ζωγραφίζατε ωραία.

Κανένας να μην σας έδειξε έναν πίνακα και να σας είπε "Κοίτα, πόσο ωραία χρώματα!".

Κανείς να μην σας πήγε μια βόλτα στην Αθήνα και να έκανε το κεφαλάκι σας να γυρίσει προς τα πάνω για να δείτε ένα κτίριο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής.

Κανείς να μην σας έκανε να σταθείτε ένα λεπτό για να απολαύσετε μια θεϊκή μελωδία.

Κανείς να μην σας άνοιξε την πόρτα σε μια πινακοθήκη, μια γκαλερί, ένα βιβλιοπωλείο.

Και είστε δικαιολογημένοι. Όχι ότι και εγώ, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, μεγάλωσα έτσι.

Ως κόρη παπά, οι πίνακες που είχαμε ήταν κυρίως... εικόνες αγίων (πόσο ενδιαφέρουσα τέχνη η αγιογραφία, αλήθεια), οι μελωδίες ήταν όντως θεϊκές (ΠαΒουΓαΔιΚεΖωΝη, βυζαντινή μουσική) αλλά από βιβλία, ουυυ, είχαμε πολλά!

Όταν βρέθηκα στον κόσμο της δημοσιογραφίας, μού άνοιξαν διάπλατα πολλές πόρτες σε χώρους Τέχνης. Διψούσα και εγώ να τις περάσω. Αυτό είναι αλήθεια. (Και σε γκαλερί πήγαινα και σε μπουζούκια, όλα χρειάζονται!)

Αν εσείς δεν τα έχετε καταφέρει μέχρι τώρα, είναι οκ.

Σκεφτείτε όμως ότι τα παιδιά είναι πιο ανοιχτά στην Τέχνη από εμάς.

Πάρτε τα από το χέρι και φέρτε τα σε επαφή με ανθρώπους που θα τους μάθουν πώς να νοιάζονται για την Τέχνη.

Κάτι θα κερδίσετε κάτι και εσείς, πιθανόν. Σίγουρα πολλές κατασκευές και πίνακες από τα μικρά χεράκια τους!

Όσο για εκείνα, τι έχουν να κερδίσουν;

Διαβάζω σε ένα άρθρο με τίτλο "Πώς να διδάξεις στα παιδιά να νοιάζονται για την Τέχνη", τις έρευνες που μιλάνε για τον θετικό αντίκτυπο στα μικρά παιδιά, από βρέφη μέχρι 8χρονα.

Ότι έχουν βρεθεί συσχετισμοί μεταξύ των Τεχνών –της μουσικής, του θεάτρου, της λογοτεχνίας- και των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών, όπως το να βοηθούν, να νοιάζονται και να μοιράζονται δραστηριότητες.

Ότι η Τέχνη πρέπει να είναι οικεία και όχι κάτι μακρινό και απομονωμένο. Να συνδέεται με την αληθινή ζωή, την καθημερινότητα και να δημιουργεί ένα επίπεδο αισθητικής.

Μια ματιά με την οποία βλέπουν τον κόσμο.

Ναι, η Τέχνη δεν βοηθά μόνο τα παιδιά να καταλαβαίνουν τους πίνακες, τα γλυπτά, τα installations αλλά και τον κόσμο γύρω τους.

Και αυτή είναι η απάντησή μου σε όσους με ρωτάτε γιατί πηγαίνουμε στο Κυκλαδικό.

Για να δει το παιδί μου καλύτερα τον κόσμο γύρω του.

Και, ναι, αξίζει.

Εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουαρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ

Γιατί το καβούκι της χελώνας μοιάζει ραγισμένο;

Αποκριάτικο κολάζ...

Εργαστήριο για γονείς και παιδιά

Κυριακή 12/2, 11.30-13.00

Ήταν κάποτε μια εποχή που η χελώνα είχε ένα λείο, γυαλιστερό και ομοιόμορφο καβούκι. Μια μέρα είδε όλα τα πουλιά να φεύγουν για ταξίδι μακρινό. Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα όλες οι χελώνες έχουν καβούκι που μοιάζει ραγισμένο. Γιατί;

Στο αποκριάτικο εργαστήρι μας, θα ακούσουμε την πρωτότυπη ιστορία της χελώνας και θα μετατρέψουμε το χώρο μας σε μια πολύχρωμη πανδαισία. Θα παίξουμε με χαρτοπόλεμο και σερπαντίνες, θα κόψουμε και θα κολλήσουμε πολλά και διαφορετικά χαρτιά, θα φτιάξουμε πρωτότυπες παγίδες για τον ήλιο και στο τέλος θα δημιουργήσουμε ένα καπέλο που θα μοιάζει με καβούκι χελώνας!

Γονείς και παιδιά θα εξοικειωθούν με την τεχνική του κολάζ. Θα κόψουν με τα χέρια τους και με ειδικά για αυτή την ηλικία ψαλίδια και θα κολλήσουν σε διαφορετικές επιφάνειες και με διαφορετικούς τρόπους. Με την τεχνική του κολάζ ένα παιδί ανακαλύπτει το κόψιμο, το σκίσιμο και το κόλλημα διαφορετικών υλικών αλλά και μαθαίνει να επιλέγει το υλικό που θέλει να χρησιμοποιήσει. Ακόμα και ο τρόπος που θα κολλήσει τα υλικά του- με ταινία ή κόλλα- έχει σημασία για την ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων του.

Υ.Γ.: Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Απαραίτητη η παρουσία γονέα Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου Εισιτήριο:€15 Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο) Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ

Μέσα από τον καθρέφτη!

Pop Art*

Σάββατο 11/2, 11:00-12:30 & Κυριακή 19/2, 11:30-13:00

Ένας καθρέφτης μαγικός, δέκα πορτρέτα και ένα μήλο. Αυτά είναι τα στοιχεία της ιστορίας μας για το αποκριάτικό μας εργαστήριο!

Πώς βρέθηκαν όμως στο εργαστήριό μας η Μέριλιν Μονρόε, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Τζοκόντα, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Τζων Λένον, ο Μάο Τσε Τουνκ, ο Τσε Γκεβάρα, ο Μίκυ Μάους και ο Μπάτμαν; Με τη βοήθεια των πορτρέτων των Aντι Γουόρχολ, Ντέιβιντ Χόκνεϊ και του κινήματος της Pop Art, τα παιδιά θα δουν και θα ακούσουν μια ιστορία γνωστή σε όλους!

Στην συνέχεια, θα φτιάξουν τα δικά τους Pop Art πορτρέτα με την τεχνική της μονοτυπίας και του κολάζ. Στο τέλος, γονείς και παιδιά θα φωτογραφηθούν και με τη βοήθειa συγκεκριμένων applications θα μετατρέψουν τη φωτογραφία τους σε Pop Art πορτρέτο.

Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!

Pop-Art* (Ποπ-Αρτ): Καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε αρχικά στη Βρετανία στις αρχές του ’50 και αργότερα, στο τέλος της δεκαετίας, στις Η.Π.Α.. Η Ποπ-Αρτ αντλούσε την έμπνευσή της από τις εικόνες της καταναλωτικής κοινωνίας και της λαϊκής κουλτούρας, όπως οι διαφημίσεις, τα έντυπα και οι ταινίες. Αυτό το γεγονός περιόρισε τη διάκριση ανάμεσα στις έννοιες της εμπορικής και της υψηλής τέχνης.

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου Εισιτήριο: €10 Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο) Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10 ΕΤΩΝ

Φωτογραφία και φαντασία

Μικροί Πικάσο

Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 18/2, 11:00-13:00

Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 19/2, 11:30-13:30

Μέσα από το παραμύθι, μαθαίνουμε για τη ζωή και το έργο του Πικάσο και παρατηρούμε λεπτομέρειες και διαφορετικές τεχνοτροπίες στα έργα του. Ζωντανεύουμε τους πίνακές του με θεατρικό παιχνίδι και στη συνέχεια φωτογραφίζουμε και φωτογραφιζόμαστε. Θα παίξουμε επίσης με τα χρώματα και τα σχήματα πάνω στο φωτογραφικό μας πορτραίτο και θα χρησιμοποιήσουμε μικτές τεχνικές και κολλάζ ακολουθώντας τα χνάρια του Πικάσο.

Με την Εικαστικό-Art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου Εισιτήριο: €12 Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο) Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ

Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Αθήνα

Κυριακή 19/2, 11:30-12:30

Ένα κορίτσι προσφέρει τα παιχνίδια του στη θεά Ήρα και μία γυναίκα κοιτάζει μέσα σε ένα χάλκινο δίσκο κρατώντας ένα κουτί. Ανδρες συγκεντρωμένοι στην Αγορά γράφουν πάνω σε σπασμένα αγγεία, αθλητές κρατούν ασυνήθιστα μεταλλικά αντικείμενα και κάποιοι άλλοι άνδρες πίνουν κρασί μισοξαπλωμένοι. Μα πώς εξηγούνται όλα αυτά; Ποια θα είναι η επόμενή τους κίνηση; Ποια ήταν η προηγούμενη;

Μια διαδρομή στην αρχαία Αθήνα όπου σχεδόν τίποτα δεν είναι αυτό που δείχνει!

Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη Εισιτήριο: €7 (για ένα παιδί και συνοδό) Επιπλέον ενήλικας €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Νεοφύτου Δούκα 4 T: 210 7228321-3

Πληροφορίες - Κρατήσεις Τ. 210 7294220, Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr

Credit: Illustration by Jan Buchczik for Artsy