Ο πολύπλευρος εαυτός μου, το άλλο μου μισό και ο ήρωας Momotaro στο Κυκλαδικό Μουσείο! #18 & 19/


Αυτό το σαββατοκύριακο αναμένεται πολύ, μα πολύ ενδιαφέρον στο αγαπημένο μας Κυκλαδικό Μουσείο! Την προσοχή μου στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών εργαστηρίων τράβηξε ο Momotarō, ένας δημοφιλής ήρωας του ιαπωνικού φολκλόρ που το όνομά του σημαίνει Peach Boy. Το Ροδακινόπαιδο, αν θα μπορούσα να το μεταφράσω ελεύθερα, στη μακρινή Άπω Ανατολή τολμάει και τα βάζει με τα φοβερά και τρομακτικά τέρατα Όνι και γίνεται ήρωας σπουδαίος!

Και πρωταγωνιστεί στο εργαστήρι που γίνεται την Κυριακή στο Κυκλαδικό Μουσείο για παιδιά 4-5 ετών! Συγκεκριμένα:

Momotaro!

Σουρεαλισμός- Abstraction-Création

Κυριακή 19/3, 11:30-13:00

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα δουν τους ήρωες του παραμυθιού μέσα από τα γλυπτά του Jean Arp και της Barbara Hepworth. Αφαιρετικές και καμπύλες μορφές θα γίνουν η έμπνευση για να δημιουργήσουν τους ήρωες του παραμυθιού από πηλό.

Το κίνημα του Σουρεαλισμού και η ομάδα της Abstraction-Création θα τα οδηγήσουν να φτιάξουν ονειρικές και λιτές φιγούρες, μεγαλόσωμα τέρατα και απροσδιόριστα γλυπτά.

Στο τέλος γονείς και παιδιά θα αναζητήσουν στους ορόφους του μουσείου το ειδώλιο που θα τους δώσει έμπνευση για να πλάσουν τον δικό τους ήρωα!

Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!

Σουρεαλισμός: (<sur + realism: πάνω από την πραγματικότητα) κίνημα που αναπτύχθηκε στο Παρίσι στις αρχές του ’20 αιώνα ως ένα ευρύτερο καλλιτεχνικό και πολιτικό ρεύμα. Οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν παράλογες σκηνές με φωτογραφική ακρίβεια, δημιουργούσαν παράξενα πλάσματα από καθημερινά αντικείμενα και χρησιμοποιούσαν τεχνικές που επέτρεπαν στο ασυνείδητο να εκφραστεί ελεύθερα. Abstraction-Création: (Αφαίρεση-Δημιουργία) ομάδα που δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 1931 ως αντίδραση στην επιρροή του Σουρρεαλισμού. Η ομάδα ξεκίνησε με στόχο να προάξει την αφηρημένη-αφαιρετική τέχνη στον αντίποδα της αναπαραστατικής που επικρατούσε από τη δεκαετία του ’20. Πολλοί καλλιτέχνες που ανήκαν στον Σουρρεαλισμό εισχώρησαν στην ομάδα. Κάποιοι απ’αυτούς επηρεάστηκαν από την ομάδα και μετά συνέχισαν το έργο τους απέχοντας απ’αυτή.

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου Εισιτήριο: €10 Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο) Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

Πολύ ωραία και ενδιαφέροντα είναι και τα εργαστήρια που γίνονται για μεγαλύτερα παιδιά, 5-7 και 7-10 ετών:

Για παιδιά 5-7 ετών

Το άλλο μου μισό

Σάββατο 18/3, 11:00-13:00

Συνδυάζω τη ζωγραφική με τη φωτογραφία, το φανταστικό με τον ρεαλισμό με σκοπό την εξερεύνηση του εαυτού.

Τι πληροφορίες παίρνουμε για τον εαυτό μας από τις φωτογραφίες; Τι στοιχεία συμπληρώνουμε με τη ζωγραφική; Ερωτήματα που θα προκύψουν και θα απαντηθούν από τα παιδιά μέσα από τη δημιουργική διαδικασία.

Για παιδιά 7-10 ετών

Ο πολύπλευρος εαυτός μου

Κυριακή 19/3, 11:30-13:30

Χρησιμοποιώ την τεχνική του κολάζ και ενώνω πτυχές του εαυτού μου, σε ένα σουρεαλιστικό πορτρέτο. Μαθαίνω να χρησιμοποιώ το φως και τη σκιά για να φωτίσω το πορτρέτο μου και στη συνέχεια διαλέγω και τυπώνω τις φωτογραφίες μου.

Συνδυάζω, συνθέτω και δημιουργώ έναν πολύπλευρο εαυτό.

Με την Εικαστικό-Art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου Εισιτήριο: €12 Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο) Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Νεοφύτου Δούκα 4 T: 210 7228321-3

Πληροφορίες - Κρατήσεις Τ. 210 7294220, Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr