-Μάνα, έχω job interview! -Ζακέτα να πάρεις!


«Και με την εκστρατεία του Μέγα Αλέξανδρου, του συνονόματου, που ο μπαμπάς του ήταν ο Φίλιππος ο Β΄, Φίλιπποι είναι το χωριό μου στην Καβάλα, να το πούμε, μάθαμε τόσες χώρες που δεν ξέραμε...»

«Συγγνώμη, μαμά, όλα αυτά τα γράφει ακριβώς στο βιβλίο; Γιατί πρέπει να τα μάθω απ’ έξω!»

Αυτή είναι μια συνηθισμένη στιχομυθία με την κόρη μου όταν τη βοηθάω να διαβάσει Ιστορία, και κάπως έτσι εξελλίσσονται τα πράγματα και στα Θρησκευτικά, και στη Μελέτη και παντού.

Εγώ θέλω να της μάθω να σκέφτεται out of the box, ουσιαστικά out of the book, αλλά εκείνη αμφιταλαντεύεται:

Να ακούσω τη μάνα μου ή να τα μάθω παπαγαλία;

Θέλω να πιστεύω ότι με την επιμονή μου, λίγο λίγο κάθε μέρα, κάτι θα της μείνει. Ότι σχολείο πάμε για να αποκτήσουμε γνώσεις αλλά και κριτική σκέψη, να έχουμε άποψη, να αμφισβητούμε (όχι τη μάνα, παιδιά, αφήστε κάτω τη μάνα) ό,τι μας λένε, να το φιλτράρουμε.

Η μοναδική παπαγαλία που αξίζει είναι το πρωινό τραγούδι του Ρατατούη, του πολύχρωμου παπαγάλου μας. Καμία άλλη.

Και ίσως έχει γίνει λίγη δουλίτσα πάνω στο θέμα καθώς η Ιωάννα μου ζήτησε να πάρει μέρος στον διαγωνισμό Out Of The Box Challenge.

Τσακ τσακ μπήκαμε στο http://challenge.charismatheia.edu.gr/, συμπληρώσαμε τα στοιχεία της και τα στοιχεία μου, και τώρα είναι έτοιμη για την Α΄φάση, το Σάββατο 28 Απριλίου.

Τι είναι το Out Of The Box Challenge; Είναι ο πρώτος μαθητικός διαγωνισμός δημιουργικότητας και κριτικής ικανότητας, που απευθύνεται σε μαθητές Γ-ΣΤ Δημοτικού, και στον οποίο μπορείς να πάρεις μέρος είτε ως τάξη είτε ατομικά.

Δεν χρειάζεται να είσαι ο Αϊνστάιν της τάξης, να φυσάς στους βαθμούς ή να θυμάσαι πράγματα απ’ έξω!

Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση και δε χρειάζεται να διαβάσεις τίποτα από πριν!

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, επιμονή, συγκέντρωση (άνοιξη είναι, δεν υποσχόμαστε τίποτα για αυτό) και πολλή φαντασία.

Ο διαγωνισμός ξεκινάει τώρα και διαρθρώνεται σε 3 φάσεις:

Α φάση (28 Απριλίου 2018)

Πας σε ένα εξεταστικό κέντρο που θα σου υποδείξουν οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού, σε Ελλάδα και Κύπρο, και δοκιμάζεις τις δυνάμεις σου απαντώντας σε 5 προβλήματα λογικής.

*Διάρκεια: 2 ώρες

*Δεξιότητες: Κριτική ικανότητα, Δημιουργικότητα, Διαθεματικότητα, Συγκέντρωση

*Μέγιστο επιθυμητό attention span: 2 ώρες

*Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Β φάση (26 Μαΐου 2018)

Αν περάσεις την Α΄φάση, παίρνεις μέρος σε ένα μοναδικό φεστιβάλ δημιουργίας και κατασκευών που θα γίνει στην Αθήνα! Τα 120 παιδιά που θα διακριθούν στην Α΄φάση θα συμμετάσχουν σε ένα τεράστιο παιχνίδι σταθμών.

*Διάρκεια: 3 ώρες

*Δεξιότητες: Κριτική ικανότητα, Δημιουργικότητα, Διαθεματικότητα, Συγκέντρωση, Συνεργασία, Επικοινωνία, Εφαρμογή, Επιμονή

*Μέγιστο επιθυμητό attention span: 3 ώρες

*Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Γ φάση (1 Ιουλίου 2018)

Τα 12 παιδιά που θα προκριθούν από τη Β΄φάση θα αντιμετωπίσουν απαιτητικές αποστολές! Έχεις 10 μέρες για να βρεις καινοτόμες και ρεαλιστικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, συμβιώνοντας σε κατασκηνωτικό χώρο μαζί με άλλα παιδιά. Βρες πηγές, ρώτα, μάθε, φτιάξε και παρουσίασε. Μπορείς να πείσεις τους ειδικούς για τη λύση που προτείνεις;

*Διάρκεια: 10 μέρες

*Δεξιότητες: Κριτική ικανότητα, Δημιουργικότητα, Διαθεματικότητα, Συγκέντρωση, Συνεργασία, Επικοινωνία, Εφαρμογή, Επιμονή, Ομαδικότητα, Ηγεσία, Προσαρμοστικότητα, Δυσκολία, Ανθεκτικότητα, Καινοτομία, Τεχνολογία

*Μέγιστο επιθυμητό attention span: 4 ώρες

Για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενδιαφέρει καθόλου εάν η Ιωάννα περάσει στις επόμενες φάσεις. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μάθει πως:

* Όταν θέλει κάτι, μπορεί να το πετύχει.

* Αυτοί οι διαγωνισμοί δεν είναι για αγόρια ή κορίτσια, καλούς ή κακούς μαθητές αλλά για όποιον έχει αστείρευτη φαντασία.

* Είναι ωραίο να δοκιμάζεις καινούρια πράγματα.

* Μπορείς να διαγωνίζεσαι όχι μόνο στα κριτήρια μαθηματικών στο σχολείο ή σε παιχνίδια μαγειρικής ή επιβίωσης στην τηλεόραση.

* Δεν έχει ανάγκη από έναν διαγωνισμό ομορφιάς, κι ας με ρωτάει τι είναι τα Καλλιστεία.

Να μάθει ότι η ζωή είναι πιο ωραία έξω από το κουτί. Και αυτό δεν θέλει και πολλή φαντασία για να το καταλάβει κανείς, ακόμα κι αν έχει περάσει τα 10.

ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ, ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;

Το Out of the Box Challenge είναι μια πρωτοβουλία της Χαρισμάθειας, (http://charismatheia.edu.gr/) που είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός που σα σκοπό έχει τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, ώστε να γίνει η μετάβαση μακριά από την αποστήθιση, στην εποχή της πληροφορίας.

Στόχος της είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να υποστηρίξει τη δημιουργικότητα, την κριτική ικανότητα και την τεχνολογία στην εκπαίδευση μέσα από τη διαφοροποιημένη διδασκαλία.

Σε αυτά τα πλαίσια κάνει master classes και summer school για παιδιά, συμβουλευτική γονέων και επιμορφώσεις για τους εκπαιδευτικούς, επάνω στην εφαρμογή της διαφοροποιημένης διδασκαλίας στις τάξεις του ελληνικού σχολείου.

Πρόεδρος της Χαρισμάθειας είναι ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, κι αν νομίζεις ότι ξεκίνησα αυτό το κείμενο με έναν άλλον Αλέξανδρο έτσι, τυχαία, ε, όχι.

Γιατί στα δικά μου μάτια αυτός ο Αλέξανδρος έχει ξεκινήσει τη δική του εκστρατεία για ένα σχολείο όπως αξίζει στα παιδιά μας. Και αυτό είναι Μέγα κατόρθωμα.

*Εννοείται ότι είμαστε Χορηγοί Επικοινωνίας. Αλλά να το γράψω εδώ γιατί δεν ξέρω, έχετε όλοι αστείρευτη φαντασία;