Κύριε Ernő Rubik, θέλετε να παίξουμε;


Την ώρα που η Ιωάννα είναι σκυμμένη και απόλυτα συγκεντρωμένη πάνω από έναν (από τους πολλούς) κύβο Rubik, παρακολουθώ τις κινήσεις των δακτύλων της και συνειδητοποιώ ότι δεν έχω συναρμολογήσει ποτέ μου ούτε έναν.

Η νέα γενιά είναι μακράν καλύτερη, εξυπνότερη, ικανότερη - έχω καταλήξει, ο κύβος ερρίφθη. Πιστεύω ότι συμφωνεί μαζί μου και ο δημιουργός του περίφημου κύβου, ο κος Ernő Rubik. Και δεν τον ρωτάω όταν έρθει στην Ελλάδα;

Γιατί, ναι, θα έρθει στο πλαίσιο του προγράμματος Nostos University, του Summer Nostos Festival, και αυτή θα είναι η πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μας.

Μαζί του, οι πιο γρήγοροι λύτες του κόσμου! Τρέχω να κρυφτώ σε μια γωνιά και εντωμεταξύ δες αυτό το σούπερ βιντεάκι (σςςς, κρύβει εκπλήξεις!):

Tο Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το Nostos University που φέτος είναι αφιερωμένο στην έννοια της πολυπλοκότητας (αυτό ξαναπές το).

Επίτιμος καλεσμένος, ο Ernő Rubik, εφευρέτης του κύβου του Ρούμπικ, διάσημος καθηγητής αρχιτεκτονικής και γλύπτης, ο οποίος θα μας μιλήσει και θα πάρει μέρος σε εκδηλώσεις με πρωταγωνιστή, τι άλλο, τον διάσημο κύβο του!

Πριν από 45 χρόνια, ο καθηγητής αρχιτεκτονικής και design Ernő Rubik συνειδητοποίησε την ανάγκη να εξοικειώσει τους φοιτητές του με την έννοια της πολυπλοκότητας. Έτσι, σχεδίασε τον διάσημο κύβο, που στην αρχή έμοιαζε άλυτος, αλλά στη συνέχεια, κι αφού προκάλεσε τον ενθουσιασμό σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα «μυαλά» του κόσμου, εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια-γρίφους όλων των εποχών.

Από την Κυριακή 23 έως την Τρίτη 25 Ιουνίου, το Nostos University θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες, γνωστούς για την ικανότητά τους να παίζουν με περίπλοκες συνθέσεις και κατασκευές:

O Bryan Berg, διεθνούς φήμης cardstacker με αμέτρητες κατασκευές από τραπουλόχαρτα σε όλο τον κόσμο και κάτοχος δύο ρεκόρ Guinness, θα δημιουργήσει, ειδικά για το Nostos University, κάστρα και κτίρια.

Ο graphic designer και καλλιτέχνης, Nick Sayers, για τον οποίο οι επιστήμες αποτελούν πηγή έμπνευσης σε ό,τι κάνει, θα κατασκευάσει έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα και καθημερινής χρήσης υλικά.

Η δημοφιλής YouTuber Lily Hevesh, επαγγελματίας domino καλλιτέχνης, θα παραθέσει σε σειρά τα κομμάτια του domino δημιουργώντας ευφάνταστες κατασκευές.

Παράλληλα, από την Τετάρτη θα ξεκινήσει το χτίσιμο ενός μωσαϊκού από κύβους του Ρούμπικ που θα ολοκληρωθεί και θα αποκαλυφθεί την τελευταία μέρα του Nostos University, στις 29 Ιουνίου.

Από την Τετάρτη 26 έως και το Σάββατο 29 Ιουνίου, σειρά παίρνουν οι Speedcubers, μερικοί από τους πιο γρήγορους λύτες του κύβου του Ρούμπικ στον κόσμο!

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ο Ernő Rubik θα βρίσκεται στον Φάρο για μια συνομιλία με το κοινό, ενώ θα ακολουθήσει μια εορταστική βραδιά, γεμάτη από εκπλήξεις πολυπλοκότητας!

Το Σάββατο 29 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος διαγωνισμός επίλυσης παζλ της World Cube Association (WCA) στην Ελλάδα, το Athens SNFestival Cubing 2019. 120 συμμετέχοντες απ’ όλον τον κόσμο θα διαγωνιστούν σε διάφορες κατηγορίες μεταξύ αυτών την επίλυση του κύβου με ένα χέρι ή με κλειστά μάτια!

Το απόγευμα θα ακολουθήσει η απονομή των βραβείων από τον master Ernő Rubik!

Μαμάδες και μπαμπάδες, ελάτε μαζί με τα παιδιά σας στο Nostos University και φέρτε μαζί τους χρωματιστούς σας κύβους και την ωραία σας διάθεση!

Κάτι μου λέει ότι η πολυπλοκότητα είναι τελικά πολύ απλή. Σας ορκίζομαι στον κύβο που θα λύσω- πρώτη φορά για σας στην Ελλάδα, κύριε Rubik, πρώτη παγκόσμια για μένα! (σ.σ. αυτό ξέρουμε όλοι πως δεν πρόκειται να συμβεί, απλά ήθελα να κλείσω κάπως εντυπωσιακά).

ΘΕΛΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

* Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις εξασφαλίζεται μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org και με Δελτίο Εισόδου 1 ώρα πριν από την έναρξη κάθε εκδήλωσης από το Info Point που θα βρίσκεται στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ. * Ο διαγωνισμός Athens SNFestival Cubing πραγματοποιείται σε συνεργασία με το World Cube Association (WCA) μέσω της πλατφόρμας του οποίου έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές. * Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Το Summer Nostos Festival διοργανώνεται και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

* Δες όλο το πρόγραμμα στο www.SNFestival.org