Πόσο προληπτική είσαι, μάνα μου;

Τρίτη και 13, μαύρη γάτα στην πόρτα μου, γρουσούζα γειτόνισσα με το καλημέρα. Τίποτα από αυτά δεν με σκιάζει όσο μια καικαλάκουλ μάνα που ζητάει βεβαίωση παιδιάτρου... εξ αποστάσεως.

(Ενός λεπτού σιωπή για να ξαναδιαβάσεις αυτό που μόλις έγραψα: «βεβαίωση παιδιάτρου... εξ αποστάσεως»)

Η ιστορία που ακολουθεί δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας

«Σε αφήνω, πάω να πάρω τη βεβαίωση του παιδιάτρου!» μου είπε ένα απόγευμα μια φίλη μαμά. «Και... το παιδί;» ψέλλισα με απορία βλέποντάς την να φεύγει μόνη της. Μου πέταξε ένα «Έλα, μωρεεέ!» και εξαφανίστηκε.

Έμεινα εκεί, αποσβολωμένη, ηλίθια, άφωνη.

Βεβαίωση παιδιάτρου χωρίς το παιδί στο ιατρείο; Είναι αυτό το πιο παράλογο πράγμα που έχω ακούσει από μαμά; Όχι, έχω ακούσει και το «βεβαίωση παιδιάτρου μέσω μέηλ», μην είμαι άδικη.

Δηλαδή, για να καταλάβω. Θέλεις να αρχίσει το παιδί σου ένα άθλημα αλλά οκ, ας πάρουμε τη βεβαίωση εξ αποστάσεως, και ας το ρισκάρουμε, βρε αδερφέ. Αυτό είναι; Καλά το κατάλαβα;

«Γερό να είναι και καλότυχο»

Το ευχόμαστε συχνά, αλλά μήπως τελικά ποντάρουμε περισσότερο στο «καλότυχο»;

Όχι ότι δεν θέλω το παιδί μου να είναι καλότυχο, θέλω όμως πρωτίστως να είναι γερό:

- Να τρέφεται σωστά, να ασκείται, να αγαπά το σώμα του, και να μαθαίνει να το προσέχει και να το φροντίζει.

- Να αγαπάει και όχι να φοβάται τους γιατρούς.

- Να καταλάβει από μικρή πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις και όχι να πηγαίνουμε στον γιατρό μόνο όταν σφαδάζουμε από τον πόνο.

- Να εκτιμάει το ότι της δίνεται η δυνατότητα να κάνει τσεκ απ και εμβόλια. Δεν είναι δεδομένο για όλους.

Κυρίως τώρα που μεγαλώνει, που οι επισκέψεις μας στον παιδίατρο έχουν πια αραιώσει και μόνο τα καθιερωμένα εμβόλια τις επιβάλλουν, τώρα που το παιδί ψηλώνει, βρίσκεται στην προεφηβεία και πολύ σύντομα θα περάσει στην εφηβεία, έχω ακόμα έναν λόγο για να θεωρώ την επίσκεψη στον παιδίατρο επιτακτική ανάγκη.

Ραντεβού στην Ευρωκλινική Παίδων

Παρασκευή μεσημέρι, παίρνω την Ιωάννα από το σχολείο, μπαίνουμε στο μετρό και σε λίγα λεπτά βρισκόμαστε στους Αμπελόκηπους, στην είσοδο της Ευρωκλινικής Παίδων.

Περιμένουμε στον χώρο αναμονής τόσο όσο χρειάζεται για να τσιμπήσει η πολύ πεινασμένη μικρή μου λίγη τυρόπιτα, και μας καλούν να μπούμε στο ιατρείο του παιδιάτρου Αναστάσιου Αγγελή.

Ο γιατρός της κάνει ερωτήσεις όπως Τρως τα πάντα; Κάνεις κάποιο άθλημα; Έχεις μετρήσει το βάρος σου τελευταία; Ενεργείσαι κάθε μέρα; και παράλληλα την ακροάζεται και την εξετάζει.

Τον ενημερώνω για τα εμβόλια που έχει κάνει και που προβλέπεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα, και για το γενικό τσεκ απ που θα κάνει μέσα στις επόμενες ημέρες, και συζητάμε για την πιθανότητα εμφάνισης της πρώτης περιόδου και για το πόσο σημαντικό είναι στην προεφηβεία να επισκεπτόμαστε τον παιδίατρό μας και να μην αναβάλλουμε το ραντεβού.

Η στιγμή που λες "οκ, μπορεί να είμαι και καλή μαμά"

«Περαστικά σας!» μας εύχονται από τη γραμματεία καθώς φεύγουμε. «Ευχαριστούμε αλλά ήρθαμε προληπτικά» απαντώ και δεν ξέρεις πόσο χάρηκα που το είπα. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι είμαι μια καλή μαμά που πήγε το παιδί της σε μια αξιόπιστη παιδιατρική κλινική, για μια προληπτική εξέταση.

Αρκεί, όμως, το ραντεβού στον παιδίατρο για να εξασφαλίσεις ότι έχεις κάνει το καλύτερο για την υγεία του παιδιού σου; Όχι, και βέβαια όχι. Να είσαι όμως σίγουρη ότι ένας καλός παιδίατρος θα σε ρωτήσει εάν έχεις πάει το παιδί σε καρδιολόγο, εάν έχει κάνει γενική αίματος και ούρων, εάν έχει ελεχθεί η όρασή του και τα δοντάκια του, θα σου δώσει τη σωστή κατεύθυνση, με λίγα λόγια.

Καλέεε, πότε θα τα προλάβουμε όλα αυτά;

Αυτό σκέφτεσαι τώρα και το δίκιο είναι όλο με το μέρος σου. Υπάρχει λύση, γιατρέ μου;

Ναι, υπάρχει: Κλείνουμε τα ραντεβού μας στην Ευρωκλινική Παίδων τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά, δεν περιμένουμε στις ουρές, δεν τρώμε τον χρόνο μας, και εκμεταλλευόμαστε τα back to school πακέτα* για να μην ξοδέψουμε και πολλά - γιατί και ποιος δεν σκέφτεται εκτός από τον χρόνο, και το χρήμα;

Μην διστάσεις να κλείσεις το ραντεβού είτε είναι Τρίτη και 13 είτε πανσέληνος το ίδιο βράδυ είτε έχει γεμίσει η γειτονιά με μαύρες γατούλες.

Τελικά είμαι προληπτική μάνα, το παραδέχομαι. Μόνο που δεν πιστεύω στις Προλήψεις αλλά στην Πρόληψη. (Εντάξει, και λίγο στο μάτι, αλλά αυτό μην το πείτε στον γιατρό).

*Ευρωκλινική Παίδων/ Ολοκληρωμένα πακέτα προσχολικού ελέγχου

Θεωρώ πολύ χρήσιμο να μοιραστώ μαζί σας το ότι η Ευρωκλινική Παίδων παρέχει πακέτα εξετάσεων για παιδιά, σε προνομιακές τιμές, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει εξειδικευμένα πακέτα ιατρικών εξετάσεων δίνοντας την ευκαιρία στους γονείς να επιλέξουν και να προγραμματίσουν εγκαίρως το παιδιατρικό checkup που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών τους για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την εγγραφή τους σε αθλητικές δραστηριότητες:

- Εξέταση από ΩΡΛ ή Οφθαλμίατρο ή Δερματολόγο

- Εξέταση από ΩΡΛ & Ακοολογικό διάγραμμα

- Mini Check up αίματος

- Καρδιολογική εξέταση, Triplex καρδιάς, ΗΚΓ & Οφθαλμολογική εξέταση

- Έλεγχο Παιδικής Παχυσαρκίας

- Εκτίμηση μαθησιακών δυσκολιών

Όλα τα πακέτα εξετάσεων βρίσκονται αναλυτικά και στην ιστοσελίδα της Ευρωκλινικής, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να κλείσουν το ραντεβού τους online.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού καλώντας στα τηλέφωνα 210 6416800-801 και θα προσφέρονται για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

www.euroclinic.gr