INTERVIEW / Byron Skouris και Camilla Bombardini: «Πιστεύουμε σε έναν κόσμο χωρίς σύνορα»


«Πάμε την Κυριακή να δούμε την παράσταση «Vagor & Bellavita» με τους Dromocósmicas;» με ρώτησε η μαμά μου και εγώ σκέφτηκα: «Μήπως να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα πριν πάμε;».

Η μαμά μου ενθουσιάστηκε γιατί πάντα τη γοήτευαν οι περιπλανώμενοι θίασοι και γιατί «το δημοσιογραφικό διαμόνιο είναι τελικά θέμα DNA» όπως είπε με ένα χαμόγελο που προσπαθούσε να κρύψει. Και με άφησε να τους ρωτήσω ό,τι μα ό,τι ήθελα!

Και, τι ωραία, πριν δούμε τον Vagor και τη Bellavita, στην παράσταση που παρουσιάζει το αγαπημένο μου Bobos Arts Festival & Events, γνωρίσαμε τους αληθινούς... Byron και Camilla!

Ποιοι είστε στα αλήθεια εσείς οι δύο πίσω από το μακιγιάζ; Dromocósmicas, συστηθείτε μας, παρακαλώ!

Είμαστε ο Byron και η Camilla! Μια περιπλανώμενη ομάδα, μια οικογένεια που γυρνάει τον κόσμο με παραστάσεις εδώ και 10 χρόνια. Τα ταξίδια είναι για εμάς ένας τρόπος ζωής που αγαπάμε πολύ. Μέσα από αυτά, τις εμπειρίες και τις συναντήσεις μας μαθαίνουμε πολλά καθημερινά. Μας αρέσει να δημιουργούμε και να ανακαλύπτουμε συνεχώς. Γεννηθήκαμε σε διαφορετικές χώρες, Βραζιλία και Ιταλία, και πιστεύουμε σε ένα παγκόσμιο είδος θεάτρου και σε έναν κόσμο χωρίς σύνορα για όλους.

Πώς γνωριστήκατε; Ποια είναι η ιστορία σας; (δεν σας ρωτάω εάν είστε ζευγάρι, η μαμά μου λέει ότι είναι πολύ αδιάκριτο... δεν συμφωνώ, τέλος πάντων)

Σπουδάσαμε μαζί στη Βενετία το 2006 σε μια σχολή commedia dell' arte (ένα παραδοσιακό είδος θεάτρου με μάσκες). Από τότε ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί και σιγά σιγά βρήκαμε τον δρόμο μας. Και ναι, είμαστε ζευγάρι από τότε!

Θέλατε πάντα να γίνετε καλλιτέχνες ή από αλλού ξεκινήσατε και αλλού σας έβγαλε η ζωή, που λένε και οι μεγάλοι;

Β: Από μικρός το όνειρό μου ήταν να γίνω καλλιτέχνης και συγκεκριμένα κλόουν. Από τότε προσπαθώ να μένω πιστός σε αυτό το όνειρο.

C: Μικρή ήθελα να γίνω ζωγράφος και πάντα ζωγράφιζα πολύ... ακόμα και τώρα. Στα 23 μου όμως γνώρισα τον κόσμο του θεάτρου και αποφάσισα να τον ακολουθήσω.

Αφού στην παράσταση δεν θα... μιλάτε, μιλήστε μας λίγο εδώ για αυτήν! Γιατί να έρθει κάποιος να σας δει;

Γιατί είναι μια παράσταση για όλους, που συνδυάζει το τσίρκο, το θέατρο και την παντομίμα σε μια ιστορία με πολύ γέλιο και τρυφερότητα.

Διαβάζω ότι το «Vagor & Bellavita» είναι ένα παραμύθι για τη φιλία, την αλληλεγγύη και τη σημασία του να μένουμε πιστοί στα όνειρά μας». Και έχω τρεις ερωτήσεις:

Α. Τι ρόλο παίζει στη δική σας ζωή η φιλία;

Είναι το χρώμα της ζωής! Όλα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα όταν τα σκεφτόμαστε μαζί με τους φίλους μας, έστω και για μία στιγμή (όπως στην ιστορία του Vagor και της Bellavita)! Οι φίλοι είναι σαν ένα φυλακτό που μας δίνει δύναμη στην περιπέτεια της ζωής!

Β. Τι σημαίνει για εσάς αλληλεγγύη;

Αλληλεγγύη είναι να ζεις αληθινά μαζί με τους άλλους. Να μοιράζεσαι αυτό που έχεις, τις γνώσεις, τις εμπειρίες σου, να ακούς τις ανάγκες του άλλου και να υποστηρίζεις πάντα την προσπάθεια για το καλό του συνόλου.

Γ. Ποια όνειρά σας έχετε κάνει αληθινά και ποια ακόμα ονειρεύεστε;

Προσπαθούμε πάντα να ακούμε την καρδιά μας και να ζούμε τα όνειρά μας.

Τελικά... πρέπει να μιλάμε ή να σιωπάμε; Τι λέτε;

Είναι πολύ σημαντικό να λέμε αυτό που σκεφτόμαστε και να εκφραζόμαστε αληθινά. Είναι όμως επίσης σημαντικό να ακούμε. Πολλές φορές χρειαζόμαστε και τη σιωπή. Τα συναισθήματα και οι ιδέες δεν χρειάζονται πάντα λόγια για να εκφραστούν.

Πέρσι πήγα ταξίδι στην Πράγα με τους γονείς μου και είδα την παράσταση των Laterna Magica- η μαμά και ο μπαμπάς μου την είχαν δει 14 χρόνια πριν, να φανταστείτε! Μου άρεσε πάρα πολύ που βρισκόμουν σε μια ξένη χώρα, δεν μιλούσα τη γλώσσα αλλά μπορούσα να καταλάβω τόσα πολλά! Τελικά η Τέχνη ενώνει τους λαούς;

Ναι, η Τέχνη ενώνει τους ανθρώπους! Από την προϊστορία, στους ανθρώπους άρεσε να μαζεύονται γύρω από μια φωτιά, να παίζουν με τις σκιές τους, να χορεύουν και να τραγουδούν για να γιορτάσουν τη ζωή και τη φύση... Το ίδιο κάνει η Τέχνη και σήμερα - μας ενώνει, μας κάνει να σκεφτόμαστε και συχνά μας κάνει να γελάμε!

Πολλές φορές δεν έχει τόση σημασία η κατανόηση ενός έργου αλλά η ομορφιά και η χαρά τού να το μοιράζεσαι με άλλους.

Πολλά παιδιά φοβούνται τους κλόουν, το ίδιο κι εγώ όταν ήμουν πιο μικρή. Τι σημαίνει για εσάς «κλόουν»;

Ένας κλόουν είναι σαν ένα παιδί, που παίζει σοβαρά και βλέπει τον κόσμο με φαντασία και ελευθερία, και όπως όλοι αναζητάει την ευτυχία.

Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που σας έχουν κάνει ποτέ σε παράσταση;

Μια φορά παίξαμε σε ένα χωριό ψηλά στα βουνά και στο κοινό υπήρχε ένας παππούς. Στο τέλος ήρθε να μας μιλήσει και μας είπε ότι ήταν πολύ χαρούμενος, γιατί στα 90 του χρόνια ήταν η πρώτη φορά που είδε παράσταση!

Dromocósmicas, ωραίο όνομα! Πόσο συναρπαστικό θα είναι να μετακινείστε από τόπο σε τόπο, να γνωρίζετε τόσους πολλούς ανθρώπους και πολιτισμούς! Εάν αποφασίζατε να μείνετε κάπου μόνιμα και να δίνετε εκεί τις παραστάσεις σας, σε ποιο μέρος του κόσμου θα μένατε για πάντα;

Μας αρέσει πολύ αυτός ο τρόπος ζωής γιατί έχουμε τη δυνατότητα να μαθαίνουμε συνέχεια μέσα από τα ταξίδια μας. Σε όλα τα μέρη που έχουμε επισκεφθεί θα μας άρεσε να μείνουμε λίγο περισσότερο αλλά για πάντα... ακόμα δεν ξέρουμε!

Εάν δεν απαντούσατε τώρα στις ερωτήσεις μου, τι θα θέλατε να κάνετε; (πείτε ό,τι θέλετε, ό,τι σας έρχεται στο μυαλό, σίγουρα υπάρχουν πολλά τέλεια πράγματα να κάνει κανείς από το να απαντάει στις απορίες ενός 11χρονου παιδιού!)

Σίγουρα θα ήμασταν βόλτα στο βουνό με τη σκυλίτσα μας την Τίνα, που είναι μαζί μας τώρα και μας φωνάζει να φύγουμε! Ευχαριστούμε πολύ!

Vagor & Bellavita: Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Η Μπελλαβίτα ζει κάτω από μια γέφυρα σε μια μεγάλη πόλη. Μοναδική της συντροφιά το ραδιόφωνο. Αυτό την ξυπνάει, την φέρνει σε επαφή με την πραγματικότητα και την κοιμίζει. Μια μέρα κάτι αλλάζει στη ρουτίνα της ζωής της. Ένας επισκέπτης, ο Βάγκορ, περιπλανώμενος ταξιδιώτης, έχει ανάγκη να μοιραστεί τον ίδιο χώρο μαζί της. Μοιράζονται το ψωμί, τις καθημερινές δυσκολίες και ζουν την κάθε ημέρα σαν να είναι η τελευταία τους, επειδή δεν ελπίζουν τίποτα από το αύριο. Ένα μαγικό βράδυ όμως «ονειρεύονται» κάτι που ίσως τους αλλάξει τη ζωή...

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Vagor & Bellavita

Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στις 12.00

The HUB Events, Αλκμήνης 5, Αθήνα, τηλέφωνο: 210 3411009, μετρό: Κεραμεικός

Διάρκεια: 50’

Για όλη την οικογένεια

Εισιτήρια: 10€ / άτομο

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/the-hub-events/vagor-and-bellavita/

Tηλεφωνικά στο 11876, Viva kiosks (Συντάγματος & Τεχνόπολης), Wind Stores, Seven Spots, Reload Stores, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε:

https://www.bobosartsfestival.com/vagorbellavita

https://www.facebook.com/events/703807580100247/

https://dromocosmicas.com/el/shows/vagor-bellavita/