7 λόγοι που θέλω να πάω και φέτος σε αυτό το φεστιβάλ!

Ο κινηματογράφος μου αρέσει πολύ. Πιο πολύ όμως μου αρέσει όταν βλέπω μια ταινία και μετά νιώθω... γεμάτη! Γεμάτη εικόνες και συναισθήματα, γνώση, αγάπη και πολλές φορές, απορίες.

Πέρσι η μαμά μου με πήγε στο 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας και είδαμε στο Μέγαρο την ταινία "Η Dilili στο Παρίσι". Τη θυμάμαι σαν τώρα!

Φέτος θα ξαναπάμε σε αυτό το φεστιβάλ, αλλά αυτή τη φορά έχω ξεχωρίσει μερικούς πολύ καλούς λόγους για να πας κι εσύ!

1. Γιατί το φεστιβάλ θα ανοίξει η ταινία Μπίντι (Binti) της Φρεντερίκε Μίγκομ, στις 22 Νοεμβρίου, με μια “εκτός έδρας” πρεμιέρα, που το Φεστιβάλ μοιράζεται με το Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη.

Εκτός από την πρεμιέρα τα παιδιά του Χωριού θα παρακολουθήσουν και τις υπόλοιπες προβολές και δραστηριότητες του φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στον Δαναό και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από κοντά περισσότερα για το έργο των Παιδικών Χωριών SOS και πώς μπορούν να συμβάλλουν και οι ίδιοι σε αυτό.

2. Γιατί οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων Αρκιών και Πραμάντων Ιωαννίνων, μαζί με τους συνοδούς τους, θα φιλοξενηθούν για τέσσερις ημέρες στην Αθήνα και θα παρακολουθήσουν την πρεμιέρα του Φεστιβάλ στο Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη, τις προβολές και τα εργαστήρια του Φεστιβάλ. Επίσης, θα ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Ακρόπολης. (Η δράση υποστηρίζεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Καλλίστη)

Επίσης, ταυτόχρονα με τις προβολές στην Αθήνα, παιδιά από 6 ετών θα παρακολουθήσουν μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί και στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν & Σ Τσαλαπάτα στον Βόλο. (Σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς) 3. Γιατί θα μπορούν οι γονείς να πάνε σινεμά μαζί με το μωρό τους και να δουν μια ταινία για μεγάλους, την "Ο Πύργος του Downton" (Downton Abbey). Στην αίθουσα θα επιτρέπονται τα καροτσάκια, τα καθισματάκια μωρών και οι μετακινήσεις!

-Crybaby Matinee: Κινηματογράφος Δαναός, Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 12:00.

4. Γιατί σινεμά μπορείς να δεις από πολύ πολύ μικρός! Το Φεστιβάλ φέτος, προσφέρει την πρώτη κινηματογραφική εμπειρία σε βρέφη, μωρά και παιδιά έως 3 ετών μέσα από προβολές ειδικά σχεδιασμένες για αυτές τις ηλικίες.

Με φόντο ένα πρόγραμμα κινουμένων σχεδίων σύντομης διάρκειας τα μωρά θα μπορούν να μπουσουλήσουν, να περπατήσουν ή να τρέξουν σε μια διαμορφωμένη αίθουσα με μαλακές επιφάνειες, φιλικό φωτισμό και χαμηλό ήχο. (Σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού της Αθήνας) -Baby & Me: Μέγαρο Μουσικής, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 11:00 (Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου 1)

5. Γιατί σινεμά μπορείς να πας μαζί με τους γονείς σου ακόμα κι όταν είσαι έφηβος! Και να δεις το πρόγραμμα Teen Spirit για παιδιά από 13 ετών μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά σου. Γιατί όχι; Ίσως μετά, στο σπίτι, έχετε να πείτε μερικά πράγματα που δεν είχατε ξανασυζητήσει.

6. Γιατί θα έχει φανταστικά αφιερώματα όπως αυτό: «Στερεότυπα, Αφιέρωμα στην ισότητα των φύλων», με ταινίες μικρού μήκους για παιδιά από 12 ετών.

Νέα κορίτσια από τη Σκανδιναβία ως το Ισραήλ υψώνουν ανάστημα στην κοινωνία που προσπαθεί, αλλά τελικά δεν τα καταφέρνει, να καταπιέσει τα όνειρα και τις επιθυμίες τους. * Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ. -Μέγαρο Μουσικής, Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 19:30 (Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος)

7. Γιατί ταινίες θα μπορούν να δουν και παιδιά με αυτισμό, αφού μέρος του προγράμματος θα είναι αισθητηριακά φιλικό για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού (φιλικός φωτισμός και ήχος, ικανοποιητική απόσταση μεταξύ των θεατών. Θα υπάρχει διαθέσιμο εικονογραφημένο εκπαιδευτικό υλικό). (Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το «TheHappyArt»)

Δεν είναι όλα αυτά φανταστικά; Η μαμά μου λέει ότι ο καλός κινηματογράφος σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Νομίζω πως θα συμφωνήσω μαζί της.

Και φυσικά φανταστικές είναι και οι ταινίες που θα προβάλλονται, που για να λέμε την αλήθεια, δεν έχουν καμία σχέση με τις εμπορικές ταινίες που πηγαίνουμε να δούμε συνήθως με τα ποπ κορν μας. Δεν τις σνομπάρω, εννοείται, αλλά να, αυτές οι ταινίες, σε αυτό το φεστιβάλ, είναι... αληθινός κινηματογράφος!

Θα σε δω σίγουρα σε κάποια προβολή! Μπορεί να καθόμαστε και δίπλα-δίπλα!

Ιωάννα-Αγάπη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Eισιτήρια:

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του κινηματογράφου Δαναός και σε όλα τα καταστήματα Public. Για τις προβολές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (τηλ. 210 7282333) στα εκδοτήρια του Μεγάρου, στο http://www.megaron.gr/ και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC

Για τις προβολές στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ Στο ταμείο και στο http://www.danaoscinema.gr/

Για να δεις το πρόγραμμα και να μάθεις περισσότερα, μπες στο: https://athicff.com/