GREEN TWEEN / Black Friday vs Green Friday: Να πάω στα μαγαζιά ή στην πορεία; Ιδού η απορία!


«Τι είναι αύριο;» ρωτάω την Ιωάννα. «Η Black Fridayyy!» απαντάει στο δευτερόλεπτο. «Ααα, όχι η πορεία για την κλιματική κρίση;!». «Τι λες, βρε μαμά, όλα τα παιδιά στο σχολείο για την Black Friday μιλάνε!».

Με αποστόμωσε η κόρη μου, και να φανταστείς ότι έχει και μια ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος. Πού να μην είχε δηλαδή. Υποθέτω ότι πολλοί από τους συμμαθητές της δεν έχουν ιδέα για το εάν γίνονται πορείες για την κλιματική κρίση, ή τι είναι η κλιματική κρίση, και εδώ που τα λέμε, τι να μας πει και αυτή μπροστά σε μια σούπερ ουάου ευκαιρία για καινούριο playstation!

«Ωραία, πολύ ωραία» είπα στην υποτιθέμενη GreenTween. «Να πάμε, δηλαδή, να ψωνίσουμε πράγματα που δεν θέλουμε, γιατί όλα τα έχουμε, τι μας λείπει, και άσε τον πλανήτη να καταστρέφεται! Ωχού, μωρέ! Μια ζωή την έχουμε!».

Η αλήθεια είναι ότι στην προηγούμενη πορεία για το κλίμα, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 είχαμε κατέβει στο Σύνταγμα και είχαμε πάρει μέρος με πολύ ενθουσιασμό!

Φωνάξαμε συνθήματα, χειροκροτήσαμε, φωτογραφηθήκαμε, μας φωτογράφησαν, περπατήσαμε, κατεβήκαμε την Ερμού, καταλήξαμε έξω από τη Βουλή, ανεβάσαμε τα ποστ και τα στόριζ μας, είδαμε αστεία και ευφυή συνθήματα σε πλακάτ, είδαμε μαθητές και μαθήτριες, γονείς και μικρά παιδιά, ακόμα και μωρά!

Είδα όμως και κάτι άλλο: Η συμμετοχή δεν ήταν αυτή που περίμενα. Όχι, δεν ήμασταν τόσοι πολλοί όπως θα έπρεπε. Και να σκεφτείς ότι έγινε στις 4 το μεσημέρι, όχι σε ώρες σχολείου ή εργασίας.

Ένιωσα απογοήτευση.

Πού είναι τα σχολεία; Πού είναι οι μαθητές; Δεν νοιάζεται κανείς για το μέλλον αυτού του πλανήτη; Πόσο δύσκολο είναι να πάρεις το μετρό και να κατέβεις στο Σύνταγμα, να αφιερώσεις 1 ώρα από τη ζωή σου για να διαμαρτυρηθείς για κάτι τόσο ουσιώδες, τόσο ζωτικό, τόσο σημαντικό;

Φταίνε τα παιδιά που μιλάνε μόνο για την Black Friday; Φυσικά και όχι. Μία ώρα να ανοίξεις την τηλεόραση ή το τάμπλετ σου, θα βρεθείς μπροστά σε δεκάδες διαφημίσεις που σε κάνουν να πιστεύεις ότι η Μαύρη Παρασκευή είναι πιο σημαντική από μια Πράσινη Παρασκευή, μην σου πω και από τα Χριστούγεννα τα ίδια.

Και από την άλλη, η πορεία για το κλίμα γίνεται Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι. Ποιος γονιός είναι διατεθειμένος να κάνει απεργία, να αφήσει τη δουλειά του, να πάρει το παιδί του που εκείνη τη μέρα δεν θα πάει σχολείο, και να κατέβει στο Σύνταγμα; Για πείτε μου, ποιος; Ποιος εργοδότης είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος ώστε να το δεχτεί και πόσα σχολεία είναι ενεργά σε περιβαλλοντικά θέματα;

Ωραία η Greta Thunberg, ωραίες οι FridaysforFuture που έχει καθιερώσει σε τόσες χώρες, αλλά στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω. Είμαστε πολύ... αλλού.

Εγώ ξέρετε τι λέω; Να μην μπαίνουμε σε διλήμματα. Εγώ θα κατέβω στην πορεία, θα φωνάξω, θα πάρω φουλ ενέργεια από τα παιδιά και τις οργανώσεις, θα στηρίξω το ελληνικό μαθητικό κίνημα «Fridays For Future Greece», θα δηλώσω το παρών.

Τίποτα δεν με εμποδίζει από το να πάω μετά και στα μαγαζιά και να πάρω σε καλή τιμή μια επαναχρησιμοποιούμενη κούπα για καφέ, ένα σετ οικολογικά καλαμάκια, μερικές ωραίες πάνινες τσάντες για ψώνια, παιδικά βιβλία με οικολογικό περιεχόμενο, για να τα χαρίσω στις γιορτές στους ανθρώπους που αγαπώ.

Ναι, λοιπόν, στην Black Friday, ναι και στην Green Friday! Όπως εγώ θέλω και όχι όπως μου τις επιβάλλουν. Πάω να φτιάξω το πλακάτ μου.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου στις εξής πόλεις:

Αθήνα: στις 11:58 στην Πλατεία Συντάγματος

Βέροια : στις 12:00 στην Πλατεία Ωρολογίου

Γιαννιτσά: στις 15:00 στην Πλατεία Ηρώων

Θεσσαλονίκη : στις 18:00 στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης

Καλαμάτα: στις 19:30 στην Πλατεία 23ης Μαρτίου

Κέρκυρα: στις 11:58 στον Πεζόδρομο Σπ. Σαμαρά έξω από το εργατικό κέντρο

Λάρισα: στις 12:00 στην Κεντρική Πλατεία

Πειραιάς: στις 11:58 στην Πλατεία Συντάγματος

Ρέθυμνο: στις 11:58 στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

Σαλαμίνα: στις 15:00 στην Πλατεία Ηρώων

Σέρρες: στις 14:00 στην Πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα: στις 13:30 στην Κεντρική Πλατεία της πόλης

Χανιά: στις 12:58 στην Αγορά Χανίων