GREEN TWEEN / Πωλ Ευμορφίδης: Ο 61χρονος που πηγαίνει στο Έβερεστ με ποδήλατο για να στηρίξει το WWF


Είμαστε εμείς οι μικροί που προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας με απλές καθημερινές πράξεις, και είναι και κάποιοι άλλοι, μεγάλοι, τεράστιοι, που γίνονται τα πρότυπά μας!

Ένα από αυτά είναι και ο Πωλ Ευμορφίδης που ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου από την Αθήνα για να φτάσει στο Έβερεστ με το ξύλινο ποδήλατό του και με αυτόν τον καθόλου εύκολο τρόπο στέλνει το δικό του ξεχωριστό μήνυμα για τη σωτηρία του πλανήτη. Πόσο απίστευτος είναι αυτός ο άνθρωπος;!

Έχει ήδη φτάσει στη Θεσσαλονίκη, έχει περάσει από την Καβάλα και συνεχίζει! Είμαστε μαζί του, εσύ;

Ποιος είναι όμως ο Πωλ Ευμορφίδης;

Είναι ο ιδρυτής της εταιρείας COCO-MAT, ο άνθρωπος που δημιούργησε μια ολόκληρη εταιρεία με παρουσία σε 22 χώρες, έπειτα από ένα βράδυ που κοιμήθηκε πάνω σε… φύκια!

Δεν θυμίζει σε τίποτα τον κλασικό επιχειρηματία. Δεν φοράει κοστούμι, δεν έχει κινητό, δεν έχει ακριβό αυτοκίνητο - για την ακρίβεια δεν έχει καθόλου αυτοκίνητο, οδηγεί το ξύλινο ποδήλατο που ο ίδιος κατασκευάζει στο χωρίς καμινάδες εργοστάσιο της COCO-MAT.bike, στη Λυκόβρυση Αττικής.

Στη crowdfunding σελίδα που έχει δημιουργήσει το WWF Greece ειδικά για το ταξίδι του Πωλ (κάνε κλικ για να υποστηρίξεις κι εσύ τον αγώνα για την προστασία της φύσης από την κλιματική κρίση) διαβάζουμε τι λέει ο ίδιος:

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, καθώς ο δρόμος που επιλέγω συνήθως δεν είναι ο συντομότερος αλλά είναι αυτός που κάνει το ταξίδι όντως να μετράει.

Είμαι ο Πωλ Ευμορφίδης, 61 ετών, και θέλω να σου ζητήσω να υποστηρίξεις τον αγώνα που δίνω μαζί με το WWF για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

(Περίμενε, περίμενε, δεν είναι σαν όλα τα άλλα, συνέχισε να διαβάζεις.)

Στις 8 Ιανουαρίου ξεκινάω με το ποδήλατό μου ένα μεγάλο ταξίδι που θα διαρκέσει 6 μήνες.

Ένα ταξίδι από την Αθήνα ως το Έβερεστ, ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι για να στείλω το μήνυμα της σωτηρίας του πλανήτη.

Το πάθος μου για τη φύση θα είναι το μοναδικό μου «καύσιμο» στην παράτολμη διαδρομή των 7.500 χιλιομέτρων, μέσω Τουρκίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ιράν, με στόχο να βρεθώ στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Από εκεί, θα συνεχίσω να ποδηλατώ, με τελικό προορισμό το Νεπάλ, όπου θα ξεκινήσω την ανάβασή μου στην κορυφή του κόσμου, στα 8.848 μέτρα, στο όρος Έβερεστ!

(Σου ακούγεται τρελό και πιστεύεις ότι δεν μπορώ να το κάνω; Όταν θέλουμε όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και όχι δεν φοβάμαι, ο φόβος με τροφοδοτεί.)

Γιατί να στηρίξεις το WWF μέσα από το ταξίδι μου;

Τα ποδήλατα είναι η η τρέλα μου. Δεν φαντάζομαι άλλον τρόπο να κινηθώ, παρά μόνο ιδρώνοντας. Αν σου ακούγομαι ονειροπαρμένος μπορεί να έχεις και δίκιο. Αλλά αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να σου δείξω τις βιώσιμες επιλογές που όλοι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Είναι ο δικός μου τρόπος να σου μεταφέρω το μήνυμά μου για την ανάγκη υποστήριξης του WWF ώστε να μπορούμε μαζί να δίνουμε τις μάχες μας.

Με αφορμή αυτό το ταξίδι, έλα να συγκεντρώσουμε χρήματα για το WWF ώστε να παλέψουμε μαζί ενάντια στην κλιματική κρίση και υπέρ της ζωής.

Ο πλανήτης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κλιματική κρίση είναι ορατή παντού: Στην πλημμυρισμένη πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, στις καλλιέργειες στα χωράφια μας, στις τεράστιες πυρκαγιές από τη Σιβηρία μέχρι τον Αμαζόνιο. Ταυτόχρονα, το 60% της ζωής του πλανήτη έχει αφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια.

Γιατί τώρα και όχι αύριο;

Το ήξερες;

Το 2020 δεν είναι μια χρονιά σαν όλες τις άλλες. Είναι η χρονιά που η ανθρωπότητα καλείται να σφραγίσει το μέλλον της. Το 2020 λοιπόν, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα κληθούν να αποδείξουν, μέσα από κομβικές συμφωνίες για τη βιοποικιλότητα και την κλιματική κρίση, αν είναι αποφασισμένοι να σώσουν τον πλανήτη και να υπογράψουν μια «νέα συμφωνία για τη φύση και τον άνθρωπο». Τώρα είναι η στιγμή! Ο καθένας από εμάς οφείλει να διαλέξει πλευρά και να στηρίξει, όπως μπορεί, την επιβίωση του πλανήτη αλλά και της ανθρωπότητας. Εγώ έχω κάνει την επιλογή μου. Εσύ;

Γιατί στηρίζω το WWF

Από τον Αμαζόνιο, τον τελευταίο πνεύμονα της γης που γίνεται στάχτη, μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο και τους πάγους που λιώνουν, το WWF μάχεται καθημερινά για να διατηρήσει τη ζωή στον πλανήτη και να εξασφαλίσει την ευημερία όλων μας. Στη Ελλάδα δίνει μια μάχη για να επουλωθούν οι πληγές των δασών μας στην Ηλεία και την Πάρνηθα. Μια μάχη για τις θάλασσές μας, τη μεσογειακή φώκια, τη χελώνα καρέτα αλλά και το μέλλον των ψαράδων. Μια μάχη για να μη γεμίσουν τα πελάγη μας με πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και για να απαλλαγούμε από το βρώμικο κάρβουνο. Όλα αυτά είναι που με εμπνέουν να στηρίξω το WWF.

Κάνε σήμερα μια δωρεά στο WWF για να είναι το 2020 μια αξέχαστη χρονιά που θα τη θυμόμαστε με υπερηφάνεια.

Σου προσφέρω και δώρα ανάλογα με τη δωρεά σου!

Για κάθε δωρεά από 10€ έως 20€: θα λάβεις μια ηλεκτρονική αφίσα από το Εβερεστ θα λάβεις ένα ευχαριστήριο σημείωμα θα συμπεριληφθεί το όνομά σου στο Wall of Fame του WWF στο Facebook θα μπεις στην κλήρωση για μια δωροκάρτα αξίας 50€ από τα καταστήματα COCO-MAT. Ανά 100 δωρεές θα πραγματοποιείται και μια νέα κλήρωση!

Για κάθε δωρεά από 20€ έως 50€: θα συμπεριληφθεί το όνομά σου στη σημαία που θα καρφώσει ο Πωλ στο Έβερεστ θα μας στείλεις μια φωτογραφία με το ποδήλατό σου και θα την συμπεριλάβουμε στο ειδικό βίντεο που θα φτιάξουμε με όσους συνεισέφεραν σε αυτήν την προσπάθεια θα μπεις στην κλήρωση για μια περιήγηση στην Πάρνηθα από το προσωπικό του WWF. Ανά 100 δωρεές θα πραγματοποιείται και μια νέα κλήρωση!

Για κάθε δωρεά από 50€ έως 100€: θα λάβεις μια WWF tote bag θα λάβεις έναν ηλεκτρονικό οδηγό με έξυπνες συμβουλές για να κάνεις τη ζωή σου πιο «πράσινη» θα μπεις στην κλήρωση για 2 διανυκτερεύσεις σε ένα από τα COCO-MAT Hotels . Ανά 100 δωρεές θα πραγματοποιείται και μια νέα κλήρωση!

Για κάθε δωρεά πάνω από 100€: θα λάβεις μια έντυπη κάρτα με σχέδιο του διάσημου σχεδιαστή κόμικς Σταύρου Κιουτσούκη θα μπεις στην κλήρωση για ένα ξύλινο αναδιπλούμενο ποδήλατο COCO-MAT. Ανά 100 δωρεές θα πραγματοποιείται και μια νέα κλήρωση!

Ένα ευχαριστώ από καρδιάς

Ένα ευχαριστώ δεν είναι αρκετό αλλά είναι το λιγότερο που μπορώ να σου πω. Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία φέτος. Ας μην την σπαταλήσουμε!

Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει πώς να σώσει τον πλανήτη αλλά και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για αυτό.

Κάνε τώρα μια δωρεά γιατί δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς εσένα! Ξέρω πολύ καλά πόσο ωραίο είναι το συναίσθημα του να προσφέρεις για να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο.

Βοήθησέ μας!

Σε ευχαριστώ πολύ!

Πωλ Ευμορφίδης