GREEN TWEEN / Η "σχεδία" στη θάλασσα της αγάπης!


Από την πρώτη κιόλας μέρα που έκλεισαν τα σχολεία, δεν ανησύχησα ούτε στιγμή για το τι θα κάνουμε μένοντας σπίτι. Ανησύχησα όμως για τους πωλητές του περιοδικού δρόμου "σχεδία". Και το αποφάσισα: Όσο την αγαπάμε, η "σχεδία" δεν θα μείνει αταξίδευτη!

Έπαιρνα κάθε μήνα αυτό το ωραίο περιοδικό στις βόλτες με τη μαμά μου στο κέντρο της Αθήνας, και τα δύο τελευταία χρόνια γίναμε και οι ίδιες πωλήτριες της σχεδίας για μία ώρα και είδαμε πόσο δύσκολο είναι αυτό. Η αλήθεια είναι ότι αποκτήσαμε μερικούς μοναδικούς υπέροχους φίλους όπως η κα Δήμητρα, ο κος Στάθης και ο Μιχάλης, που μου δίδαξαν κάτι που δεν μαθαίνει κανείς στο σχολείο:

Μου έμαθαν τι σημαίνει Αξιοπρέπεια και Θέληση για Ζωή!

Τώρα, αυτοί οι φίλοι μας και άλλοι σχεδόν 150 πωλητές, έμειναν και αυτοί στο σπίτι όπως και μεις.

Τι σημαίνει όμως "ΣΠΙΤΙ" για τους ανθρώπους της "σχεδίας";

Σημαίνει:

- Μια μικρή γκαρσονιέρα που νοικιάζουν.

- Ένας χώρος σε σπίτι φίλων που τους φιλοξενούν.

- Ένας ξενώνας φιλοξενίας αστέγων

- Το σπίτι τους όπου κάποιοι δεν έχουν ρεύμα ή νερό.

- Ακατάλληλα καταλύματα

- Ο δρόμος

Ας μην αφήσουμε τη "σχεδία" μας αταξίδευτη! Πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, ο καθένας από το σπίτι του, όπως και όσο μπορεί!

Το πλάνο των 7 σημείων υποστήριξης της "σχεδίας":

1. Αγοράζουμε το περιοδικό από το σπίτι μας, με συνδρομές αλληλεγγύης

Μπαίνουμε εδώ: https://shediahome.gr/product-category/syndromi-periodikou/ και αγοράζουμε 1 ή 2 ή 4 τεύχη, που θα μας έρθουν με το ταχυδρομείο!

Το κάθε τεύχος κοστίζει 4 ευρώ και περιλαμβάνονται τα ταχυδρομικά τέλη. Όπως και με τα τεύχη που αγοράζαμε στον δρόμο, το 50% αποτελεί έσοδο για τους πωλητές του περιοδικού.

Να, δείτε εδώ το τεύχος Απριλίου, με το πολύ χαρακτηριστικό εξώφυλλο:

2. Φροντίζουμε για την ψυχαγωγία τους

Τώρα που μένουμε σπίτι και περνάμε όμορφα, ας σκεφτούμε ότι δεν έχουν όλοι τηλεόραση, ίντερνετ, κινητό, τάμπλετ. Δεν έχουν όλοι οικογένεια.

Μια τηλεόραση, ένα ραδιοφωνάκι, μερικά βιβλία, μια τράπουλα, ένα ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει έναν μοναχικό άνθρωπο να νιώσει λίγο καλύτερα.

3. Εξασφαλίζουμε χρόνο ομιλίας

Οι περισσότεροι πωλητές του ελληνικού περιοδικού δρόμου έχουν καρτοτηλέφωνα.

Ο χρόνος ομιλίας/μονάδες για τα κινητά τους είναι μία ακόμη ανάγκη των ανθρώπων που ζουν, αυτές τις μέρες, έναν νέο ακραίο κοινωνικό αποκλεισμό ώστε να μη χάσουν τελείως την επαφή με τον κόσμο.

4. Λέμε μια "Καλημέρα!"

Μπορούμε να δηλώσουμε συμμετοχή ώστε να παίρνουμε κάθε μέρα, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, ένα τηλέφωνο τους πωλητές για να πούμε δυο λόγια, τι κάνουν, τι κάνουμε, τις ανάγκες, τα νέα μας, μια «καλημέρα»!

5. Δίνουμε δωροεπιταγές ή κουπόνια τροφίμων

Από τη "σχεδία" γίνονται επαφές με αλυσίδες σουπερμάρκετ, ζητώντας κουπόνια τροφίμων για τους ανθρώπους της «σχεδίας». Ο ΑΒ Βασιλόπουλος και ο Σκλαβενίτης έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά.

Η σημαντικότερη μέχρι σήμερα προσφορά έχει έρθει από την αναγνώστρια της «σχεδίας» κ. Α. στη Θεσσαλονίκη, η οποία έκανε δωρεά δωροεπιταγές αξίας 1.550€, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ήδη φτάσει στα χέρια των ωφελουμένων.

6. Βοηθάμε στη διανομή τροφίμων

Πολλοί διανομείς ανήκουν, δυστυχώς, στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν πρέπει να εκτίθενται, να μετακινούνται, αφού νοσήσουν το πιθανότερο είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ οδυνηρό.

Η «σχεδία» προσπαθεί να στήσει ένα δίκτυο με φίλους (ή ομάδες φίλων) με μηχανάκι, ποδήλατο ή άλλο μέσο, ώστε τα τρόφιμα που τους αναλογούν να διανέμονται στους χώρους όπου διαβιούν.

7. Συμμετέχουμε στην κουζίνα του «σχεδία home»

Μία από τις σκέψεις της "σχεδίας" είναι να ανοίξει η κουζίνα του «σχεδία home» και να μαγειρεύουμε για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας «φαγάκι της μαμάς», το οποίο, στη συνέχεια θα κάνουμε διανομή στους χώρους όπου διαβιούν.

ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΧΕΔΙΑ!

ΟΣΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΜΕ, Η ΣΧΕΔΙΑ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΑΤΑΞΙΔΕΥΤΗ!

Αν θέλετε να βοηθήσετε, επικοινωνήστε με τα γραφεία του περιοδικού:

*τηλ.: 213 0231220

*email: info@shedia.gr

«Α», για αγάπη, για αλληλεγγύη, για αξιοπρέπεια

Περιοδικό Δρόμου «σχεδία» Φράγκων 24, 546 25 Θεσσαλονίκη Νικίου 2, 105 60 Αθήνα Τ: 2313 013605, 210 3314310, 213 0231220 www.shedia.gr info@shedia.gr facebook: shedia.streetpaper Instagram: shedia