GREEN-O-METER / Πόσο "πράσινη" είσαι, Κατρίνα Τσάνταλη;


Να υπήρχε, λέει, ένα πρασινόμετρο που να μετρούσε πόσο πολύ αγαπάμε τον πλανήτη μας, τα φυτά, τα ζώα, τον συνάνθρωπο... Φανταστικό;! Πριν ακόμα εφευρεθεί αυτός ο ορός της πράσινης αλήθειας, εγκαινιάζουμε τη νέα μας στήλη GREEN-O-METER και προ(σ)καλούμε σε μέτρηση ανθρώπους που... πρασινίζουν από το καλό τους!

Στα εγκαίνια της νέας μας στήλης, την ανακυκλώσιμη κορδέλα κόβει η Κατρίνα Τσάνταλη, συγγραφέας, ακριβίστρια και οινοπαραγωγός, μια αληθινή πηγή έμπνευσης!

Αφορμή, το καινούριο της βιβλίο "Μια θάλασσα πλαστικά" αλλά και πολλές αναρτήσεις της στο Insta που μας έχουν κάνει να της βάλουμε "ΕυχΆριστα 10'" πριν ακόμα λάβουμε τις απαντήσεις της:

1. Από το 1 ως το 10, πόσο εκνευρίζεσαι όταν βλέπεις φίλους σου να κρατάνε πλαστικά κυπελάκια καφέ με πλαστικό καλαμάκι;

10! Mα, αν διαβάσουν ένα άρθρο, αν δούνε ένα ντοκιμαντέρ, θα καταλάβουν όλοι πως είναι ανάγκη πια να αλλάξουμε τις συνήθειές μας!

2. Τι έκανες παλαιότερα και τώρα το σκέφτεσαι και λες: «Πωπω! Εγώ το έκανα αυτό;! Γιατί;!» Π.χ. έχεις πάει σε ζωολογικό κήπο;

Ναι, έχω πάει σε ζωολογικό κήπο. Όταν ήμουν μικρή. Και δεν είχαμε internet και τόση ενημέρωση! Και φυσικά χρησιμοποιούσα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης. Τότε που το πρόβλημα δεν ήταν τόσο μεγάλο. Τότε που δεν ξέραμε. Τώρα που ξέρουμε, δεν επιτρέπεται να μην αλλάξουμε συνήθειες!

3. Κάνεις ανακύκλωση;

Κάνω. Παρότι σαν χώρα είμαστε πολύ πίσω στο θέμα της ανακύκλωσης, κάνω. Κυρίως όμως προσπαθώ να «δημιουργώ» όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια.

4. Αγαπάς τα φυτά; Έχεις στο μπαλκόνι ή την αυλή σου;

Φυσικά! Πρόσφατα έκανα και ένα μποστάνι με μυρωδικά στον κήπο μου και το λατρεύω!

5. Ποια είναι τα αγαπημένα σου μέρη για εκδρομή στη φύση;

Δώσε μου πράσινο, βουνά, θάλασσα.... μακριά από αυτοκίνητα και την βαβούρα της πόλης, και άσε με εκεί! Εκεί μόνο ξεκουράζομαι!

6. Έχεις καθαρίσει ποτέ παραλία από πλαστικά μιας χρήσης;

Ναι, αλλά όχι οργανωμένα! Θα το κάνω όμως με την all for blue!

7. Έχεις κάνει ποτέ δεντροφύτευση;

Από όταν πήγαινα σχολείο!

8. Έχεις κατέβει ποτέ σε διαδήλωση για το κλίμα;

Στο Σύνταγμα σε όλες τις φιλικές πορείες. Και χαίρομαι πολύ που βλέπω πολλά νέα παιδιά εκεί!

9. Κάνεις κομπόστ;

Όχι, δεν κάνω ακόμη... είμαι σε διαδικασία ψαξίματος όμως για το πώς μπορεί να γίνει!

10. Ψωνίζεις ρούχα με κριτήριο το οικολογικό αποτύπωμα ή απλά γιατί σου αρέσει το στυλ τους;

Σίγουρα είναι σημαντικό για οποιαδήποτε αγορά μου το οικολογικό αποτύπωμα του προϊόντος. Από τι είναι φτιαγμένο; Πόσο θα το χρησιμοποιήσω; Με την αγορά αυτή, ενισχύεται κάποιος καλός σκοπός; Όλα παίζουν ρόλο πια!

11. Recycle-Reuse-Reduce: Ποιο θεωρείς το πιο σημαντικό;

Reuse & Reduce! Γιατί το Recycle δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από εμάς!

12. Ένας οικολόγος που δεν αγαπά τα ζώα, είναι πραγματικά οικολόγος;

Όλα αυτά πάνε πακέτο... Αγαπάς τα ζώα, τη φύση, τη ζωή, τον άνθρωπο.

13. Τι ρόλο παίζουν στη ζωή σου η Μπέλλα και η Μούφα; (σ.σ. τα σκυλάκια της)

Τα κορίτσια μου, η οικογένειά μου. Το σπίτι μου είναι γεμάτο με αυτές, και με τους δύο γάτους μου, τον Μάρλο και τον Γκρι. Και τα πολλά γατιά που ταΐζω στην αυλή μου και με περιμένουν κάθε μέρα στην πόρτα μου!

14. Γιατί να υιοθετήσει κάποιος ένα αδέσποτο ζωάκι;

Γιατί θα κάνει ένα τεράστιο καλό σε μια ταλαιπωρημένη ψυχή που θα τον αγαπά και θα τον ευγνωμονεί για πάντα. Γιατί θα δώσει τόση αγάπη στον εαυτό του με αυτή την πράξη. Είναι σχεδόν θεραπευτική η κίνηση αυτή.

15. Ποια είναι η μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά μας που όμως κάνει τελικά τη μεγάλη διαφορά; (π.χ. θερμός για το νερό και όχι πλαστικά μπουκαλάκια)

Πολύ σωστά είπατε και εσείς, το θερμός! Είμαστε σε μια χώρα με καλό πόσιμο νερό. Είναι το πιο εύκολο βήμα για να ξεκινήσουμε μια πιο «πράσινη» ζωή! Και η ατάκα «Παρακαλώ, μην μου βάλετε πλαστική σακούλα! Θα το πάρω έτσι/ έχω μαζί μου δικιά μου τσάντα μεταφοράς».

16. Είσαι vegan ή vegetarian, και εάν ναι, γιατί έχεις κάνει αυτή την επιλογή;

Είμαι pescatarian. Δηλαδή δεν τρέφομαι με κρέας. Ωστόσο, ακόμα, τρώω ψάρια. Προτιμώ τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα. Και δεν τρώω γαλακτοκομικά, ειδικά μεγάλων βιομηχανιών που έχουν τα ζώα σαν παραγωγικές μηχανές.

Έκανα αυτή την επιλογή όταν έμαθα πως τα γουρούνια είναι ζώα με υψηλότερη νοημοσύνη ακόμη και από τα σκυλιά. Όταν είδα βίντεο με τον τρόμο στα μάτια της αγελάδας που πηγαίνει στο σφαγείο.

Όλα αυτά τα ζώα έχουν συναισθήματα. Αυτό και μόνο αρκεί για να μην τα διαχωρίζω από τα γατάκια και τα σκυλάκια.

17. Είναι η αλληλεγγύη κομμάτι της οικολογικής συνείδησης; (σ.σ. γίνεται κάποιος να αγαπάει τη φύση και να μην νοιάζεται για τον διπλανό του;)

Και μόνο ένα από όλα αυτά να κάνει, είναι μια αρχή. Αν μπει κάποιος σε αυτή τη διαδρομή, σίγουρα θα τον οδηγήσει παραπέρα! Οπότε δεν ανησυχώ..!

18. Γιατί έγραψες το βιβλίο «Μια θάλασσα πλαστικά»; Μίλησέ μας για αυτό!

Η Γη εκπέμπει SOS και τα παιδιά του σήμερα είναι η τελευταία γενιά που μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό. Είναι γεγονός πως την δεκαετία που μας πέρασε, είχαμε τόσα πλαστικά σκουπίδια όσα τα τελευταία 50 χρόνια!

Δεν θέλω να φτάσουν τα σημερινά παιδιά στην ηλικία μου και να ζουν σε έναν διαφορετικό πλανήτη. Άχρωμο. Χωρίς όλα τα ζώα που υπάρχουν. Χωρίς όλα τα φυτά, τα λουλούδια. Να μην μπορούν να κολυμπήσουν σε μια καθαρή θάλασσα. Να απολαύσουν μια βόλτα σε ένα βουνό, ένα ποτάμι.

19. Πιστεύεις ότι ένα βιβλίο με οικολογικά μηνύματα μπορεί να επηρεάσει ένα παιδί όταν η οικογένειά του δεν αγαπά το περιβάλλον;

Πιστεύω πολύ στη δύναμη των παιδιών. Να μπορούν να επηρεάσουν τα ίδια τους γονείς τους!

20. Ποιο είναι το πράσινο μότο σου;

Το πράσινο, γαλάζιο και ροζ μότο μου είναι «Να είσαι η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο». Αν δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τους άλλους.

* Το πολύ ωραίο βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη "Μια θάλασσα πλαστικά", σε φανταστική εικονογράφηση της Μαρίας Παγκάλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία και εδώ!

* Η Κατρίνα έχει γράψει ακόμα τα βιβλία: "Το Σοφάκι και ο Ντο" και "Το Μικρό αγόρι και τα 4 αβγά" και μπορείτε να τα βρείτε εδώ!

Photo credits:

Κεντρική φωτογραφία: Νίκος Ζήκος

Υπόλοιπες φωτογραφίες: katrina_tsantali